Listen er lang: Her er overblikket over supersygehusets møgsager
Siden åbningen af Regionshospitalet Gødstrup har hospitalet været ramt af udfordring på udfordring. Flere problemer melder sig. Her er overblikket.
Dette er en opdateret version af en artiklen, som tidligere har været udgivet på tvmidtvest.dk:
Listen er lang.
Regionshospitalet i Gødstrup har ikke ligefrem haft en nem start. Problemerne har stået i kø, siden hospitalet blev indviet den 31. januar 2022.
Senest kollapsede en væg i kælderrummet, ligesom flere hundrede vinduer nu står til at skulle udskiftes.
Derfor gør vi nu status på situationen på regionshospitalet i Gødstrup, og her er oversigten over de udfordringer, som hospitalet de seneste år er stødt på.
Marts 2022 Fejl giver problemer med affald og vasketøj
I marts stod det klart, at der var fejl i det rørsystem, som automatisk skulle suge vasketøj og affald ud af bygningen.
Rørene var ikke svejset godt nok.
Det tog måneder at få fejlen ordnet, og imens måtte 18 ekstraarbejdere køre systemet manuelt.
April 2022 Sygeplejersker presset efter flytning
I marts 2022 flyttede de sidste patienter ind på Regionshospitalet i Gødstrup.
Men 16 dage efter den officielle åbningen af hospitalet - i april 2022 - råbte sygeplejerskernes fagforening vagt i gevær.
- Vi hører fra vores medlemmer, at de er ekstremt pressede af mange akutte patienter, sagde kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland, Bente Rasmussen, dengang til TV MIDTVEST.
Den daværende hospitalsdirektør Jens Friis Bak pegede dengang på flytningen, og det, at hospitalet havde mange Covid-19 patienter, som skal i isolation.
- Vores erfaring fra andre hospitalsflytninger er, at det finder sit leje i løbet af yderligere et par uger, sagde Jens Friis Bak om travlheden til TV MIDTVEST.
Maj 2022 Planlagte operationer aflyses
I maj meldte regionshospitalet ud, at omkring 550 patienter kunne forvente at få sin kommende operation aflyst.
Problemer med udstyr og oplæring på Regionshospitalet Gødstrup var årsagerne til de aflyste operationer.
Juni 2022 Region og entreprenørfirma sagsøger hinanden
Allerede før sygehuset åbnede, var der udfordringer for regionshospitalet i Gødstrup.
Byggeriet blev flere gange undervejs forsinket, og hospitalet stod først færdig fem år senere end planlagt.
Entreprenørerne og Region Midtjylland lagde derfor sag an mod hinanden for flere hundrede millioner kroner, for de mente hinanden var ansvarlige for forsinkelserne, og dermed skulle betale regningerne.
Det blev offentligt i juli 2022, efter Avisen.dk fik aktindsigt i sagsanlæg vedrørende byggeriet.
Juni 2022 - 2023 Flere års ventetid for en scanning
En opgørelse fra sundhed.dk viste i juni 2022, at der på det tidspunkt var omkring tre års ventetid på at få en MR-scanning på hospitalet i Gødstrup.
Indkøring af nyt udstyr på et nyt hospital, personalemangel og nye opgaver var blandt forklaringerne på de lange ventelister.
Et halvt år senere - i januar 2023 - var ventetiden steget til næsten fire år for en MR-scanning.
Patienterne har dog ret at blive udredt inden for seks uger. Derfor blev flere midt- og vestjyder bedt om at tage til Regionshospitalet i Silkeborg, når der ikke var plads på regionshospitalet i Gødstrup.
Også andre mindre operationer måtte patienter vente længe på.
71-årige Erik Pedersen fik eksempelvis en indkaldelse til en øjenoperation til 2027. Det lykkedes dog Erik Pedersen at få en tid til en operation tidligere i Randers.
- Jeg ville jo være død til den tid, sagde Erik Pedersen, da han i juli 2023 fortalte sin historie til TV MIDTVEST.
September 2022 - 2023 Millionunderskud og gæld
I september sidste år kom det frem, at Regionshospitalet Gødstrup stod til et underskud på 50 millioner kroner.
En af årsagerne til det store underskud var ifølge hospitalsledelsen den store personalemangel, som hospitalet var nødsaget til at dække med dyre vikarer.
Men de økonomiske problemer fortsatte året ud, og i april 2023 kunne TV MIDTVEST fortælle, at hospitalet havde et såkaldt merforbrug på hele 161,7 millioner kroner. Det var cirka 60 millioner mere end det, de forventede i begyndelsen af 2022.
Dermed stod hospitalet med en samlet gæld på 236 millioner kroner.
I en pressemeddelelse i slutningen af september 2023 skrev Region Midtjylland, at Regionshospitalet Gødstrup ventes at overskride budgettet med 120 millioner kroner på trods af besparelser.
December 2022 - februar 2023 Personale sender bekymringsbreve om "livstruende forhold"
I begyndelsen af 2023 begyndte bekymringer fra flere personalegrupper på hospitalet at sive ud i medierne.
I januar kom det frem, at speciallæger på hospitalet før nytår havde formuleret og sendt et bekymringsbrev til hospitalets ledelse.
Inden da havde en cheflæge på hospitalet også sendt sin bekymring til ledelsen.
Senere meldte 95 sygeplejersker fra akutafdelingen på regionshospitalet sig i koret og sendte en støtteerklæring til de speciallæger, som udtrykte sin bekymring.
Også ambulanceredderne udtrykte i januar sin bekymring for patienterne. Jo længere tid redderne må vente med patienter i modtagelsen, før det travle personale er klar, desto længere tid er ambulancerne "låst" ved hospitalet og forhindret i at køre ud på nye opgaver.
I februar sendte også lægesekretærerne et bekymringsbrev til hospitalets ledelse. Her skrev de ligesom lægerne og sygeplejerskerne, at de er bange for at den lange ventetid får konsekvenser for patientsikkerheden.
Marts 2023 Overlæge siger op
I marts valgte overlæge Anders Møllekær at sige op.
Han var én af de læger, som havde stillet sig frem og offentligt kritiseret hospitalsledelsen. I marts fortalte han til TV MIDTVEST, at han havde opsagt sin stilling efter pres fra hospitalets ledelse:
- Kampen for patienternes sikkerhed har haft store personlige omkostninger for mig. Jeg har under forløbet oplevet at være udsat for et stort internt pres af personlig karakter og fra hospitalsledelsens side, skrev han.
Oktober 2023 Minister kræver politisk handling
I begyndelsen af oktober 2023 var sundhedsminister Sophie Løhde (V) på besøg på Regionshospitalet Gødstrup.
Her sagde hun, at hun havde tillid til hospitalets ledelse, men krævede politisk handling.
Ministerens besøg kom blot, en måned efter hospitalet offentliggjorde en rapport, som gjorde status over problemerne.
På blandt andet akutafdelingen, for nogle kræftpatienter i mave- og tarmkirurgien og for nogle patienter, der skulle have en CT- eller MR-scanning, vurderede afdelingerne, at kapaciteten var så lav, at det kunne være livstruende for patienterne.
Det konkluderede hospitalet selv i rapporten.
- Og så er det klart, at så forventer jeg også, at den politiske ledelse i Region Midtjylland får rettet op de steder, hvor der skal rettes op, sagde Sophie Løhde ved sit besøg i oktober.
April 2024 Manglende radiologer
I april blev det klart, at Regionshospitalet manglede radiologer, og man var derfor nødt til at bede de i forvejen ansatte om at arbejde ekstra. Ventetiden havde effekt på blandt andet Knud Christensen, der ventede flere uger på at få sit svar fra en CT-skanning. En skanning, der skal være svar på en uge efter.
- Jeg er nok ved at have vænnet mig lidt til tanken, men det betyder ikke, at det er okay, sagde Knud Christensen dengang.
August 2024 Kollaps og hundredvis af defekte vinduer
En væg i kælderrummet på hospitalet brød sammen, efter et kilometerlangt rørsystem, der bruges til at transportere affald og sengelinned, skabte tilpas stort undertryk i et af kælderrummene. Rørene var tidligere også i søgelyset, da de ved montering ikke var svejst ordentligt sammen.
I samme ombæring kom det også frem, at 950 vinduer på hospitalet skulle udskiftes. Problemet skyldes fejl med de persienner, der hører til de specielle vinduer. Persiennerne er monteret mellem det yderste og inderste glas, og de kan derfor ikke bare skiftes. Det er en fejl fra leverandørens side, der står med regningen.
November 2024 Millionregnin ender hos skatteborgerne
Regionen har konstateret en række problemer med såkaldte brandlukninger på Regionshospitalet Gødstrup.
Brandlukninger spiller en rolle, hvis en ildebrand ikke kan slukkes af hospitalets autoamtiske sprinklere eller personer på stedet.
De skal blandt andet sikre, at varme og røg ikke spreder sig på hospitalet i tilfælde af en brand.
I flere tilfælde er brandlukningerne ifølge regionen blevet udført forkert i forbindelse med byggeriet af hospitalet.
Flere af leverandørene er gået konkurs. Derfor skal skatteborgerne betale en del af prisen for at udbedre arbejdet.