Rygepoliti er dårlig løsning til at fjerne røg fra røgfrit hospitaler, siger mf'er

Lise Bertelsen deler patienterne frustrationer, men afviser strengere kontrol med rygernes opholdssteder.

Lise Bertelsen (K) er medlem af Folketingets sundhedsudvalg.
Lise Bertelsen (K) er medlem af Folketingets sundhedsudvalg.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST / Marie Hald, Folketinget

Hvordan skal landsdelens røgfrie hospitaler sikre, at de rent faktisk er røgfri?

Svaret er i hvert fald ikke et såkaldt "rygepoliti".

Sådan lyder det fra konservatives Lise Bertelsen, der er medlem af Folketingets sundhedsudvalg.

- Det er selvfølgelig en problematik, vi kan ikke have rygepoliti uden for hvert hospital. Men man må virkelig henstille til, at det generer andre, at man ikke bruger de skure, der er opstillet, siger mf'eren, der er fra Viborg.

Der er for langt fra hovedindgangen til rygeskuret, hvis man er syg, lyder det fra en ryger. Samtidig har personer i kørestol ikke mulighed for at bruge skuret.

Fredag kunne TV MIDTVEST fortælle, at flere patienter føler sig generet af rygere, der ikke bruger Regionshospitalets Gødstrups rygeskure og i stedet tager ophold ved hovedindgangen, hvor rygning er forbudt.

- Det er så uhumsk, at de står der med røg, som kommer med ind gennem dørene, og der er fuld af cigaretskodder. Man skal ikke ryge i et sygehusområde, hvor der skal være en god ren luft, sagde kræftpatienten Finn Sørensen fredag.


Opfordre til respekt

Lise Bertelsen deler patienters frustration, hun er dog på linje med hospitalsledelsen, når det kommer til at indføre et "rygepoliti", der skal sikre, at patienter, ansatte og besøgende overholder hospitalets rygeforbud.

 - Vi vil langt hellere opfordre til, at folk bruger deres sunde fornuft og respekterer deres medmennesker. Der skal ikke være rygepoliti, understreger hun.

Flere rygere har fortalt, at hospitalets rygeskure ikke dækker deres behov. Det er blandt andet for små og ligger for langt væk, lyder kritikken.

Et askebæger har fundet sted til hovedindgangen, hvor det er forbudt at ryge.

Ledelsen på Regionshospitalet Gødstrup erkender, at problemet med røg ved hovedindgangen har stået på længe.

- Man skal bestemt kunne komme her ind uden at blive udsat for passiv rygning. Vores medarbejdere lige inden for bliver også udsat for det. Men der er desværre ikke nogen enkelt løsning, for vi vil heller ikke være politifolk.

- Vi arbejder konstant på det og har gjort det siden og faktisk også før, vi flyttede her ud. Vi havde den samme problematik på de gamle sygehuse, lød det fredag fra Carsten Søndergård, der er souschef i driftsafdelingen.