Faldt om foran sine børn: Direktør for Thise kæmper med gråd under interview

Den mangeårige direktør for Thise fortæller her om de værste uger i sit arbejdsliv, som ellers også var fyldt med succeser.

I november 2023 stoppede Poul Pedersen som direktør for Thise Mejeri efter 31 år.
I november 2023 stoppede Poul Pedersen som direktør for Thise Mejeri efter 31 år.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST

Sammen med Thise Mejeri skabte han minimælken, Vesterhavsosten og var den første til at producere skyr i Europa.

Poul Pedersen opnåede stor succes med Thise Mejeri, og efter 31 år som direktør valgte han i november at trække sig tilbage.

Sammen med TV MIDTVEST ser han nu tilbage på den pris, det kostede at vokse et lille mejeri fra Salling til et verdensomspændende mælkeeventyr. Du kan se programmet Mr. Thise i linket her:

Poul Pedersen kom nemlig langt fra sovende til sin succes, for det krævede mange dage, hvor lyset knap nok blev slukket på hans kontor, og pludselig havde han arbejdet 18 timer på et døgn.

- Vi ville udvikle og sælge nye produkter. Vi ville have det sjovt med det og blive millionærer, fortæller han.

I 2004 blev mejeriet ramt af den største krise nogensinde. Dengang blev 28 mennesker syge af kolibakterier, og Thise Mejeri var under stærk mistanke.

- Det var ikke bare kolibakterier, det var E. coli 0157, som kan være meget farlig for mennesker. Jeg glemmer det aldrig. Vi fik at vide 26. marts 2004, at der var bestyrket mistanke om, at det var Thise, der havde forårsaget, at de blev syge, forklarer den tidligere direktør og fortsætter:

- Det var sgu hårdt. Det var virkelig hårdt, vi stod jo på randen, det var jo overlevelse, og der blev taget prøver hele tiden.

Faldt om foran børnene

Poul Pedersen husker, at han blev anbefalet af Fødevarestyrelsen, at mejeriet skulle trække produktionen tilbage, så det besluttede han hurtigt at gøre.

Han mindes også, at det var de værste uger i hans arbejdsliv.

- En morgen, hvor vi i familien sad og fik morgenmad, besvimede jeg. Der kom et tidspunkt, hvor kroppen sagde stop. Det er jo ubehageligt for børn at se deres far falde om. Det har jo spist mig meget, og børnene kunne også se på mig, hvor hårdt det sommetider har været for mig, fortæller han.

Episoden endte med, at Fødevarestyrelsen ikke fandt kolibakterier i produktionen hos Thise. Derfor besluttede mejeriet at starte produktionen op igen.

- Man fandt aldrig en direkte relation mellem Thise og bakterierne, og når man har sådanne sager, så er det bare at ligge sig fladt ned og sørge for at finde en eventuel årsag og så komme videre, understreger han.

0:43
Poul Pedersen kæmper for at holde tårerne tilbage, da han fortæller om de sværeste uger i hans arbejdsliv.

Økologiens forkæmper

Poul Pedersen blev født inde i det kontor, som han forlod sidste år.

Hans forældre boede i den bygning, der nu er blevet Thises hovedkvarter. Det var i forældrenes dagligstue, at de første planer om mejeriet blev lagt.

Han kom til verden 27. september i 1955, og selv om hans far ganske vist var mejeribestyrer og senere ejer, og at Poul Pedersen i 1981 stod med en uddannelse som mejeriingeniør, så lå det ikke i kortene, at han fra 1988 skulle blive økologiens store forkæmper sammen med blandt andre medstifterne Jens Handrup og Lars Toftdahl.

Her skulle de sammen med en gruppe andre økologiske landmænd overtale Poul Pedersens far, Peter E. Pedersen, der dengang var ejer af Dybbækdal Mejeri, til at give økologi en chance.

De økologiske visionære oprettede Thise Mejeri a.m.b.a (andelsselskab med begrænset ansvar, red.) sideløbende med Dybbækdal Andelsmejeri.

Og i 1992 var Poul Pedersen klar til at overtage tøjlerne for dem begge.

Har du lyst til at blive endnu klogere på Thises historie? Så kan du se eller gense serien 'Fra Økoflippere til Storkoncern' på TV MIDTVEST PLAY ved at klikke nedenfor.