Frivillige samler 500 kilo affald langs vestkysten: - Vi føler, at vores mest elskede sted mister værdi
Miljøorganisationen Strandet inviterer jævnligt folk på ture, hvor de samler affald op på stranden. Men tirsdag var der usædvanligt meget skrald langs vestkysten.
Langs vestkysten lidt syd for Vangså mellem Vorupør og Klitmøller kunne man tirsdag formiddag spotte en hel del mennesker. Og en hel del affald.
- Vi føler, at det sted, vi elsker over alt på jorden, mister værdi, når der ligger en masse affald og flyder, siger Jens Wilhelm Jørgensen, der er medejer af miljøorganisationen Strandet.
Normalt er det mennesker, der smider affald, så det ender i naturen, men lige i dag var den proces vendt på hovedet.
- Vi har invitereret en masse mennesker herud for at samle affald sammen. Vi finder både vatpinde, oliedunke, vandflasker og små, industrielle plastkugler, forklarer Jens Wilhelm Jørgensen, imens han drejer en vatpind mellem fingrene.
Og der er særligt meget brug for de mange hænder til at samle affaldet sammen netop nu. Den kraftige vestenvind på det seneste har nemlig fået mere skrald end normalt til at skylle op på sandet ved Bøgested Rende, som tidligere er blevet kaldt Danmarks klammeste sted.
- Vi får nok samlet 4-500 kilo i dag og rammer så et lille ton i morgen, og så kører vi det hele væk til sidst, siger Jens Wilhelm Jørgensen.
Organisationen inviterer jævnligt grupper af frivillige bestående af lokale, turister og foreninger på ture, hvor man kan samle affald sammen.
Noget af det bliver genanvendt, men det handler også om at få folks øjne op for, hvad vores adfærd betyder for naturen, forklarer Jens Wilhelm Jørgensen:
- Det er ikke hele løsningen at samle op, men det er vigtigt for forståelsen. Og for at få sat skub i nogle løsninger, så vi ikke ser det skylle i land i første omgang.