Historisk masseslagsmål - Vi husker det stadig

Et masseslagsmål brød ud, fordi rockere ville have hævn over fiskere. Nu ser to af slagsbrødrene tilbage på sagen.

Rockerne mod fiskerne
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Et masseslagsmål med op mod 300 deltagere. Knytnæveslag fløj gennem luften, motorcykler blev ødelagt, og blå blink fyldte i bybilledet. 

Den tidligere fisker Benny Bak glemmer aldrig den dag i 1984, hvor nordvestjyske fiskere og midtjyske rockere endte i det vel nok største masseslagsmål, man har set de seneste årtier i vores landsdel.

- Nej, det gør jeg ikke. Det var en vild dag, siger Benny Bak med et kæmpe smil om munden og erkender, at han dengang var en stor slagsbror. I dag er han leder af kystredningstjenesten i Nr. Vorupør.

Det var en sommerlørdag som så mange andre i det lille fiskerleje på vestkysten. Det var de glade 80'ere med turister på stranden, sommerferiestemning og electric boogie-aften på det lokale diskotek.

Men som aftenen og natten skred frem, skulle det vise sige, at blive en helt vanvittig aften og nat.

En cigaret antændte kampen

21. juli 1984 var en flok rockere fra motorcykelklubben MC Ulyderne fra Ikast kørt til Vestkysten for at dele lussinger ud.

De ville hævne et par medlemmer af motorcykelklubben, der weekenden forinden havde fået par på kassen, da de besøgte fiskerlejet.

Gruppen var anført af Peter Waldemar Sørensen fra Ikast, der stadig husker hver en detalje fra sammenstødet.

- Det gik helt op i hat og briller. Det var en dag, der udviklede sig i en helt anden retning, end vi havde forestillet os, siger Peter Waldemar Sørensen, som i dag bor syd for Ikast. 

Slåskampen begyndte på det daværende diskotek Bowlerhatten i Nr. Vorupør, da en af rockerne ud på aftenen skoddede en cigaret på en af de ansattes arm. Så brød helvede løs på begge etager i diskoteket.

- Man vidste ikke hvem, der var hvem. Der blev bare slået og slået, fortalte Niels Erik ”Niller” Kirkegaard fra MC Uldjyderne, da TV MIDTVEST producerede dokumentaren ”Fiskerne mod Rockerne” i 2014.

Det rene ragnarok

Det endte i et vaskeægte kæmpe slagsmål. Daværende chef for ordenspolitiet i Thisted, Thøger Berg Nielsen, vurderede i dokumentaren, at 200-300 mennesker deltog i slagsmålet.

- Det var meget voldsomt. Det havde udviklet sig til det rene ragnarok. Jeg tror ikke, at der har været noget tilsvarende, hverken før eller siden i Jylland, fortalte Thøger Berg Nielsen dengang.

Sammenstødet var så voldsomt, at politiet i første omgang måtte trække sig tilbage og tilkalde forstærkning fra flere af de omkringliggende politikredse.

Det var på diskotek Bowlerhatten i Nr. Vorupør, at slåskampen begyndte 21. juli 1984.
Det var på diskotek Bowlerhatten i Nr. Vorupør, at slåskampen begyndte 21. juli 1984.
Foto: Privatfoto

Efter et par timer kom der ro på gemytterne, troede politiet. Fiskeren Benny Bak var blevet anholdt, men fik sig vristet sig fri og stak af. 

Han løb gennem klitterne, tog sin fars traktor og kørte ned til grillbaren, hvor rockernes motorcykler holdt parkeret.

Her bakkede han traktoren hen over flere af motorcyklerne, der fik en hård medfart. En af de tohjulede endte også i havet.

- Det var en lidt tarvelig måde at gøre det på. Jeg ville da hellere have haft en på hovedet, end have smadret min motorcykel. Så det var lidt bisset, fortalte Niels Erik ”Niller” Kirkegaard fra MC Uldjyderne til TV MIDTVEST i 2014.

Folk vil have selfies med slagsbror

Det er altså 40 år siden, at to grupper tørnede sammen. I forbindelse med optagelsen af dokumentaren ”Fiskerne mod Rockerne” bragte TV MIDTVEST de to grupper sammen på stranden ved Nr. Vorupør.

Det blev et hjerteligt gensyn med smil på læberne og masser af røverhistorier fra den vilde aften og nat.

Benny Bak og Peter Waldemar Sørensen er enige om, at dokumentaren fra 2014, har været med til at holde liv i en historie, der var så vild, at den næsten var for god til at være sand.

- Det er totalt crazy, at det nu er 40 år siden, siger Peter Waldemar Sørensen.

- Jeg møder tit folk, der taler om historien fra dengang. Jeg har flere gange oplevet, at der er nogen, der vil have taget en selfie sammen med mig, fordi de har set mig i programmet, Benny Bak med et grin.

For ham endte historien fra 1984 med 40 dage i fængslet og et erstatningskrav på 100.000 kr.