Mette savnede sjov i vandet: Nu skal hendes succes ud til hele landet
Det var lige på og hårdt, da Mette Korsholm begyndte til kunstsvømning. Nu har hun lavet det hold, hun selv drømte om.
Mette Korsholm ville gerne være lige så sej som sin storesøster. Derfor startede hun som 11-årig til kunstsvømning.
- Så kunne jeg også få lov at få glimmer i hovedet og have de sejeste pailletdragter på, siger hun.
Men fra første træning var det lige på og hårdt.
- Det var landtræning. Nu skal du spænde op. Der var ikke plads til sjov, siger Mette Korsholm, der seks år efter sin egen debut som kunstsvømmer nu har startet sit eget hold i Thisted Svømmeklub for børn fra 4 år.
- Jeg ville gerne lave et hold, hvor de får lov at grine, de får lov at plaske og lege. Og så stille og rolig får de lært de små teknikker, så de kan blive rigtige kunstsvømmere. Det hold fandtes ikke, da jeg startede, siger hun.
70 pct. med hovedet under vand
Tre piger mødte op til første træning for et år siden. I dag er der nok til to hold. Og hver tirsdag danser og dykker de i takt til musik i Thyhallens svømmecenter.
Kunstsvømning er en nichesport, der indtil 2018 hed synkronsvømning. 70 procent af tiden har svømmerne hovedet under vandet, hvor de danser en koreograferet dans.
- Det er super svært, så man skal have god kropskontrol, man skal kunne holde vejret under vand og samarbejde med sine holdkammerater, så man kan lave nogle seje løft, siger Mette Korsholm.
Og det er altså de tre ting, de stille og roligt træner i bassinet, mens populære sange som ’Happy’ og ’Dance Monkey' vælter ud af højttaleren.
- Det vigtigste er, at de har det sjovt, tilføjer Mette Korsholm.
Og det er da også præcis grunden til, at Lilly Thomey Bach, Leonora Refeldt, Christine Marie Hove Handest og Laura Andersen går til minikunst:
- Fordi det er sjovt, lyder det korte og kontante svar fra alle pigerne.
- Jeg så det, og så ville jeg gerne lære at svømme. Så jeg tog ned og prøvede det, og så syntes jeg, det var sjovt, uddyber Laura Andersen fra Hanstholm.
Ud til flere klubber
Minikunst er blevet er blevet så stor en succes i Thisted, at Mette Korsholm i september skal mødes med de andre kunstsvømmeklubber og pitche ideen.
- Og senere skal jeg have fat i svømmeunionen, så det kan blive et officielt hold i alle klubber i Danmark, siger hun.
Ifølge Disciplinærudvalget for Kunstsvømning har der tidligere været forsøgt med forskellige hold til de små.
- Men nu bliver der i Thisted arbejdet med at gøre det til et koncept, som kan bredes ud til andre klubber - også almindelig svømmeklubber, siger leder Dorte Stautz Hansen, medlem af udvalget.
Det giver nemlig god mening at lege nicesporten ind så tidligt som muligt.
- De har meget nemmere ved at lære det. De får sporten helt tæt på kroppen, ligesom når man starter til fodbold som femårig, siger hun.
Typisk er man – ligesom Mette Korsholm selv - 10-12 år, før man begynder til kunstsvømning.
- Det er lidt sent, hvis man kigger på verdensplan. Så er det lidt svært at indhente niveauet, siger Mette Korsholm, som derfor også håber, hendes ide kan være med til på den lange bane at gøde sportens succes internationalt.
Nu også for drenge og mænd
Kunstsvømning er i det hele taget en sport, der lige nu står over for ændringer. Til OL i Paris næste år er der for første gang mænd med i bassinet.
- Det er jo sygt fedt. Før i tiden var det kun for kvinder, og du skulle have en bestemt kropstype. Men det er ved at ændre sig nu. Nu er det for alle, siger hun.
Det gælder også på Minikunst, selvom bassinet denne dag var fyldt med piger.
- Drengene må meget gerne komme. De har virkelig meget mod og gåpåmod og laver de vildeste saltoer, siger Mette Korsholm.