Miljøstyrelsen undersøger årsag til massiv fiskedød ved Thisted

Miljøstyrelsen mistænker i første omgang giftige alger. I dag kommer styrelsen forbi for at tage prøver af fiskene og vandet.

dødefisk2
Foto: Nanna Jørgensen, TV MIDTVEST

Miljøstyrelsen kommer i dag onsdag til Thisted for at undersøge, hvorfor der lige nu er store mængder døde fisk i og langs Thisted Bredning. En delegation fra styrelsen kommer for at tage prøver af vandet.

- Vi tager også nogle af de døde fisk med og fryser dem ned. Det er godt at have muligheden for at undersøge dem nærmere, hvis det bliver nødvendigt, siger Mikael Hjorth Jensen, der er biolog hos Miljøstyrelsen, til TV MIDTVEST.

Omfanget af fiskedøden fik tirsdag borgerne i Sennels tæt på Thisted til at udtrykke deres bekymring.

- Folk synes, det er en lokal miljøkatastrofe. Det må man godt have lov til at sige. Folk er frustrerede, og de efterspørger viden, lød det fra formand for Sennels Borgerforening Erik Gustavsson. 

Ved vandprøverne vil man blandt andet fokusere på planktonalger. Nogle arter er nemlig giftige for fiskene.

- Det er noget, der er sket før, så det kunne være en mulig årsag. Men vi ved det først, når vi har taget prøver og undersøgt dem, påpeger biologen.

0:36
Annette Thorning filmede mandag de døde fisk ved Thisted.
Foto: Privat

En anden mulighed er øget iltsvind. Så sent som i sidste uge tog Miljøstyrelsen prøver i Thisted Bredning, og målingen viste ikke tegn på øget iltsvind. Det udelukker dog ikke, understreger biologen, at det kan være årsagen til de døde fisk.

Når de nye prøver er taget, vil de blive analyseret så hurtigt som muligt. Så man vil rimeligt hurtigt vide, om der er tale om de giftige planktonalger.

- Men vi kan også godt ende med en situation, hvor vi ikke kan sige præcist, hvad der er sket, erkender Mikael Hjorth Jensen.

Selvom han anerkender, at det kan være et voldsomt syn med så mange døde fisk, så understreger biologen, at borgerne ikke har grund til at frygte for eget helbred. 

- Men Limfjorden generelt er ikke i en god tilstand, og det gælder især områder som Thisted Bredning. Det kan godt give grund til en vis bekymring, lyder det fra Mikael Hjorth Jensen.

Politikerne afventer undersøgelsen

Flere af politikerne i Thisted Kommune vil også til bunds i årsagen til de døde fisk.

- Jeg følger op på det, understreger viceborgmester Jens Kristian Yde (K), der er formand for Erhvervs-, klima-, miljø- og teknikudvalget.

Han fortæller, at han har tænkt sig at spørge ind til sagen hos kommunaldirektør Ulrik Andersen og også hos Jan Michelsen, der er kommunens direktør for teknik, erhverv og beskæftigelse.

- Vi skal i hvert fald have fundet ud af, hvad årsagen er, slår Jens Kristian Yde fast.

Nu afventer man Miljøstyrelsens undersøgelse. Et andet af udvalgets medlemmer, Joachim Plaetner Kjeldsen fra Alternativet, vil se resultatet af undersøgelsen, før han vil komme nærmere ind på, hvad der eventuelt skal gøres ved fiskedøden.

- Det virker lidt uforklarligt her og nu, men før vi ved noget mere, vil det være ren spekulation at pege på den ene eller anden årsag, understreger han.