Lotte: - Derfor elsker jeg at have øko-kyllinger
Lotte og hendes mand avler økokyllinger. Blandt andet fordi det tvinger dem til at komme helt ned i tempo.
Til at begynde med fik familien Pilgaard fra Snedsted i Thy kyllinger, fordi de ville have ordentligt kød, de vidste hvad var. Men nu er kyllingerne blevet et livsbekræftende erhverv for dem.
- Når man har dyr, så er man nødt til at holde øje med dem og se på, om de har det godt, og det gør man altså ikke bare på et splitsekund. Og jeg tænker faktisk, det måske er en af de største kvaliteter ved at have de her kyllinger - at man er nødt til at tvinge sig selv ned i tempo, siger Lotte Pilgaard, der bor på Vester Krogsgård i Thy sammen med sin mand og tre børn.
Familien har valgt en kyllingerace, som vokser langsommere, så den har længere tid til at tage på i vægt, og dens knogler kan nå at vokse med.
- Det er klart, at når kyllingen har så mange flere dage til at vokse i, og den går ud og bruger sin krop, så bliver der også en anden struktur i kødet, hvor fibrene ligger tættere. Og så er det jo klart, at der er heller ikke tilsætningsstoffer eller vand i dem, når vi sælger dem – det er bare kyllingen, siger Lotte Pilgaard.
Flere og flere restauranter har fået øjnene op for Vester Krogsgårds gode kød og er begyndt at købe det for at få det på deres menukort.
Gårdbutik for ærlige kunder
Parret sælger deres kyllinger via Facebook og på deres hjemmeside, og ellers foregår meget af salget via mund-til-mund-metoden.
- Vores gårdbutik ligger i vores garage, og den er altid åben. I gårdbutikken har vi økologiske kyllinger, som ligger på frost. De vejer fra halvandet til to et halv kilo, og så har vi økologisk hakket oksekød, som også er nedfrosset. Kunderne tager, det de skal bruge, og så ligger de en seddel, sender en mail eller sms om hvad de har taget, og så sender vi en faktura til dem. Så det fungerer på den måde, siger Lotte Pilgaard.