Bestseller tager afstand: Rapport kobler Jack & Jones til muligt tvangsarbejde i Kina

Dansk professor fortæller, at mindretal i Kina overvåges og arbejder under tvang. Bestseller, der står bag Jack & Jones, ser alvorligt på oplysninger i ny rapport.

Bestseller har været utilfreds rastepladsen, fordi den skæmmede virksomheden.
Bestseller har været utilfreds rastepladsen, fordi den skæmmede virksomheden.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Danske Jack & Jones, der er en del Bestseller-koncernen med hovedsæde i Brande, og 82 andre globale mærkevarer kædes i ny rapport sammen med muligt tvangsarbejde i Kina.

I rapporten fra den australske tænketank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) beskyldes den kinesiske regering for at få over 80.000 etniske uighurer til at arbejde under tvangslignende forhold på fabrikker.

Fabrikkerne indgår ifølge rapporten i forsyningskæden til de store globale virksomheder.

To af de kinesiske virksomheder hedder Esquel og Yongor, og ifølge deres egne hjemmesider er de underleverandører til danske Jack & Jones. Blandt de andre internationale firmaer på listen finder man Nike, Apple, The North Face, Patagonia og BMW.

Nævnt på hjemmeside

Virksomheden Youngor har ifølge ASPI ansat en del af de i alt 2048 uighurer, der fra april 2017 til juni 2018 blev overført fra Xinjiang i det nordvestligste Kina til fabrikker i Anhui-provinsen i det østlige Kina. ASPI har taget et screenshot af Youngors hjemmeside, hvor det fremgår, at de har samarbejdet med Jack & Jones.

I en artikel fra Reuters fremgår det også, at Youngor er en af de største producenter af t-shirts i Kina, og at man har mange uighurer ansat.

På virksomheden Esquels hjemmeside optræder Jack & Jones på listen over "store kunder" for den kinesiske produktionsvirksomhed ved siden af firmaer som Hugo Boss, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger og Patagonia.

I over ti år har den danske professor Rune Steenberg studeret den etniske minoritet, og gennem uighur-kilder er han også blevet gjort bekendt med, at der ydes pression mod dem for at få dem til at arbejde på kinesiske fabrikker:

- Set fra et moralsk og etisk standpunkt er det i hvert fald tvang, siger Rune Steenberg, som er professor ved afdelingen for Asien-studier på Palacký Universitet i Olomouc i Tjekkiet, hvor han forsker i uighurer.

TV 2 har fået et skriftligt svar fra Bestseller, firmaet bag Jack & Jones, som nu vil henvende sig til samarbejdspartnerne i Kina:

- Bestseller tager stærk afstand fra enhver form for tvangsarbejde, og vi har klare definerede politikker på området. Vi følger den generelle problematik i Xinjiang tæt, og vi tager den konkrete rapport meget alvorligt. Rapporten er ny for os, og vi er i dialog med vores leverandører for at få yderligere indsigt og afklaring på rapporten.

Underlagt kontrol af myndighederne

Ifølge rapporten bliver uighurerne på fabrikkerne tvunget til at lære kinesisk, modtager såkaldt "ideologisk træning" og er underlagt konstant overvågning af de kinesiske myndigheder.

Ved hjælp af satellitfotos, myndighedsdokumenter og medieindhold er de australske forskere kommet frem til, at nogle af uighurerne er overført direkte til produktionsvirksomhederne fra svært bevogtede opdragelseslejre, som er kontrolleret af den kinesiske stat.

Præsident Trump kan enten underskrive eller nedlægge veto mod et lovforslag, der kræver sanktioner mod Kina som følge af forfølgelse af uighurerne (Arkivfoto).De kinesiske myndigheder betragter det ikke som opdragelse, men derimod som "genuddannelse". Og overførslen af arbejderne er blandt andet sket som led i et regeringsstøttet program, der har haft til formål at genuddanne uighurerne. Kinas behandling af den overvejende muslimske befolkningsgruppe har flere gange tiltrukket international fordømmelse.

Senest i juli, hvor Danmark i fællesskab med 21 andre lande sendte et åbent brev til FN's Menneskerettighedsråd, hvor man fordømte Kinas brutale behandling af uighurerne.

Regering sørger for kontrakter

Bestseller har bekræftet forbindelsen til Esquel på virksomhedens egen hjemmeside.

I 2017 inviterede Bestseller for eksempel Esquels bestyrelsesformands datter, Dee Poon, til Danmark, hvor hun talte på en konference om bæredygtighed.

Om Esquel skrev Bestseller dengang:

- Firmaet har været en nøgleleverandør for Bestseller i mere end et årti, og organisationen har et dybt fokus på bæredygtighed i dens måde at føre forretning på. Den drives med værdier, der er lette for Bestseller at identificere sig med.

I en artikel i Wall Street Journal i maj sidste år fortalte Esquel, at virksomheden i 2017 blev tilbudt uighur-medarbejdere af de kinesiske myndigheder og har haft 34 ansat over en periode på to år. De afviser, at den kinesiske regering har været indblandet i ansættelse eller uddannelse af uighurerne.

Ifølge Rune Steenberg er det dog ikke en garant for, at uighurerne er ansat frivilligt. Ofte sørger myndighederne og virksomhederne for at skrive kontrakter med uighurerne, så der ikke er noget at komme efter juridisk, siger han:

- Den kinesiske regering har sikret sig, at de har underskrevet en kontrakt, men de facto er det langtfra frivilligt, siger Rune Steenberg, som har kendskab til uighurer, som har underskrevet den type kontrakter for at komme ud af de meget omtalte opdragelseslejre.

Har været fremme før

Selvom rapporten er ny, er omtalen af de tvangslignende forhold for uighurer på fabrikker i Kina det ikke.

Sidste år indstillede to australske tøjmærker deres aktiviteter i Xinjiang-provinsen, netop på grund af omtale af dårlige forhold for uighurer.

Alene den form for opmærksomhed kan nemlig være kritisk for en international virksomhed, siger Jacob Dahl Rendtorff, som forsker i virksomhedsetik ved RUC.

Derfor mener han også, at danske Bestseller bør reagere på meldingerne fra den friske rapport:

- Jeg synes, at de bør gå ned i leverandørkæden og være opmærksomme på det. Det kan være, at de ikke vidste det i første omgang, men nu har de fået en kritisk rapport, der forholder sig til det. Og så er det noget med at gå ud og undersøge, hvad der egentlig sker på de fabrikker, og hvad kan de gøre for at sikre, at de etniske minoriteter får det bedre, siger han.

Der har også løbende været medieomtale af forholdene i de lejre, hvor mange uighurer har været placeret. Alle beskyldningerne har de kinesiske myndigheder dog afvist.

I stedet har myndighederne sagt, at lejrene er en slags læringscentre, der skal genuddanne uighurer og bekæmpe radikalisering og terror.