Mogens Jensen: Over en million mink skal aflives

Coronavirus i mink er usædvanlig smitsom både i forhold til mennesker og andre dyr, lyder det fra Statens Serum Institut.

Fødevareminister Mogens Jensen vil slå minkbesætninger med smitte eller mistanke om smitte ned.
Fødevareminister Mogens Jensen vil slå minkbesætninger med smitte eller mistanke om smitte ned.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Regeringen har besluttet, at alle minkbesætninger med smitte, alle besætninger med mistanke og alle besætninger i nærheden skal slås ned.

41 minkfarme har smitte med coronavirus i Nordjylland, og yderligere 20 besætninger er under mistanke, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

- På baggrund af den seneste tids store smitte er det tydeligt, at vores indsats ikke har været god nok, siger han på et pressemøde i Eigtveds Pakhus.

- Regeringen ser med stor alvor på smittespredningen, og derfor har regeringen besluttet, at alle smittede besætninger skal aflives.

Ministeren vurderer, at op mod 100 besætninger og mere end en million dyr vil blive påvirket af tiltaget.

Usædvanligt smitsom

Det er ikke kun minkfarme, hvor der er konstateret coronasmitte, hvor besætningen skal slås ned, men også farme inden for en radius af cirka otte kilometer. Det skyldes, at smitten i mink er usædvanligt smitsom, forklarer Kåre Mølbak, der er faglig direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut, på pressemødet.

- Meget tyder på, at mink er særdeles følsomme over for den her virus. Det viser sig, at den coronavirus, der findes i mink, er usædvanligt smitsom både i forhold til andre dyr og i forhold til mennesker, siger han.

Også i Holland har man set et mønster, hvor smitten spreder sig fra én farm til en anden.

En alvorlig opgave

Det er Fødevarestyrelsen, der står for at aflive dyrene, og det er ikke nogen rar oplevelse for nogen af de involverede parter, siger Hanne Larsen, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

- Det er en stor og meget alvorlig opgave, vi skal på nu. Ikke mindst for de besætningsejere, der nu skal have os ud og aflive deres dyr, siger hun.

- Det er selvfølgelig ikke rart at være erfarne i det her, men det er vi i Fødevarestyrelsen.

Helt konkret kommer styrelsen til at starte med de smittede farme, hvor der skal beregnes kompensation, før dyrene slås ned.

Og regeringen er åben for at give yderligere økonomisk kompensation til minkbranchen.

- Vi vil - i dialog med erhvervet - se på, hvilke muligheder der er for at understøtte branchen. Det gælder både i forhold til ejere og medarbejdere, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).