Nu er to tredjedele af alle de danske mink slået ihjel - advarer om lugtgener ved to massegrave

Millioner af mink har nu måttet lade livet. Forhandlinger om kompensation til avlere tirsdag aften. Kommentator forventer ingen snarlig aftale.

Myndighederne er langt med at aflive landets millionvis af mink.
Myndighederne er langt med at aflive landets millionvis af mink.
Foto: Brian Langballe Kristiansen

Millioner af mink er de seneste dage blevet aflivet som et led i regeringens kamp for at inddæmme smitten med den muterede coronavirus.

Især i Nordjylland har indsatsen kørt på højtryk. Og i Thy er man nu ved at være i mål med masseaflivningen af mink.

Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Minkavlerne har hjulpet til

Ifølge politidirektør Helle Kyndesen er mødet mellem myndigheder og minkavlere sket med "imødekommenhed" til trods for de meget specielle omstændigheder og situationens alvor.

- Det her rammer et helt erhverv hårdt. Der er tale om en omfattende indsats med mange myndigheder involveret, og vi er meget taknemlige for, at minkavlerne hjælper til, selv om de står i en yderst vanskelig situation, siger Helle Kyndesen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Sideløbende med indsatsen i Thy har den regionale beredskabsstab været i fuld gang med at sikre kapacitet til at intensivere aflivningen på de resterende ikke-smittede farme i hele Midt-, Vest- og Østjylland.

De mange døde mink er en udfordring. Minkavlerne skal hurtigst muligt af med deres dyr, når de er aflivet. Og derfor har myndighederne valgt at grave en stor del af minkene ned, da de sædvanlige destruktionskanaler for døde dyr i den størrelsesorden ikke slår til.

Lugten kan være ubehagelig

Politiet skriver, at der kan være lugtgener forbundet med de to massegrave ved Karup og Holstebro, der nu venter på at blive fyldt op med vognlæs efter vognlæs af døde pelsdyr.

Styrelsen for Patientsikkerhed erkender, at der kan være lugtgener forbundet med de døde mink, og at lugten kan være ubehagelig, men slår ifølge politiet fast, at det ikke er forbundet med fare.

Lugten vil forsvinde i takt med, at de døde mink bliver begravet. Kondiløbere, hundeluftere og andre kan derfor fortsat færdes på nærliggende stier.

I alt 12 millioner mink på 1137 danske besætninger forventes at måtte lade livet i den proces. Og de skal tælles op med henblik på at give minkavlerne en kompensation.

- Jeg vil tro, at mere end to tredjedele af landets mink er blevet aflivet nu, siger Tage Pedersen, Danske Minkavleres formand, til TV 2.

Tage Pedersen og Danske Minkavlere var mandag til møde med regeringen om den aktuelle situation. Og der er resignation i hans stemme.

- Lige nu er der mest af alt en kæmpe frustration overalt, og det er psykisk sindssygt hårdt. Men det ville være rart, hvis politikerne kunne sætte sig ned og få lavet en aftale om ekspropriation, som vi er blevet lovet, siger formanden for minkavlerne.

Behold en stamme til genstart

Senest har regeringen måttet erkende, at der ikke var lovhjemmel til at beordre alle landets minkavlere til at aflive deres mink - uanset om dyrene var smittet med en muteret coronavirus eller ej.

Det har mødt kritik fra blandt andet SF, selvom de bakker op om regeringens hensigter om at aflive alle syge mink, og mink indenfor en radius af 7,8 kilometer.

SF's lokalvalgte folketingsmedlem, Charlotte Broman Mølbæk, siger til TV2 Østjylland, at man kan overveje at sætte aflivningen på pause.

- Afvent, vil være mit allerbedste råd. Men pas rigtig godt på, siger SF's folketingsmedlem Charlotte Broman Mølbæk.

Også Rasmus Jarlov, gruppenæstformand hos Det Konservative Folkeparti, opfordrer til at stoppe aflivningen af mink.

- Jeg kan ikke se, at ikke smittede minkbesætninger rundt omkring i landet skulle udgøre så stor en fare for folkesundheden. Og man kunne overveje at beholde en stamme på 50-100.000 avlsdyr, så man kunne genstarte erhvervet, siger Rasmus Jarlov til TV 2, som også efterlyser et ordentligt beslutningsgrundlag fra regeringen og Statens Serum Institut.

Løbet er kørt for minkavlerne

Der er konstateret corona på 207 minkfarme i Jylland. Statens Serum Institut har fundet fem eksempler på minkfarme og 12 eksempler hos mennesker, hvor muteret virus viser nedsat følsomhed for antistoffer.

Men selv om man fra politisk hold skulle beslutte at holde en mindre bestand af raske avlsdyr i live, er det ikke bæredygtigt for minkavl i Danmark på længere sigt.

- Vi skal være et stort erhverv for at kunne overleve på længere sigt, så på mange måder er løbet kørt, selv om det er hårdt. Derfor skylder politikerne at komme med en aftale, siger Tage Pedersen.

Tirsdag aften har regeringen siddet i forhandlinger om at nå til en aftale om kompensation til minkavlerne.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er der dog ikke udsigt til at nå en aftale.

- Forhandlingerne kommer til at trække ud og ingen forventer, at man når frem til et resultat inden midnat, siger Ole Krohn, som har fulgt forløbet på tæt hold.