Nye tal for studieoptag - én ting springer i øjnene hos organisationer

I år er 9589 kvalificerede ansøgere blevet afvist på alle de uddannelser, de søgte. Det er 8 procent flere end sidste år.

20190703-130409-A-5768x3845ma
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 24 i aften sidder flere tusinde unge klar til at få svar på, om de er optaget på deres foretrukne videregående uddannelse.

Men selvom flere af dem har sat kryds ved de tekniske uddannelser – som ingeniør eller inden for it – så er optaget til uddannelserne faldet.

Det viser tallene for optaget til dette års studieoptag, som netop er blevet frigivet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Igen i år er heller ikke lykkedes at få flere unge ind på velfærdsuddannelser som folkeskolelærer eller pædagog.

Optaget til pædagog- og folkeskolelæreruddannelsen er faldet med henholdsvis 8 og 6 procent. Antallet af optagede på socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelsen har dog en lille stigning på 1 procent.

Flere afvises på vigtigt område

Hos Dansk Erhverv, der repræsenterer virksomheder, bider de især mærke i, at der generelt er en stor stigning i antallet af afviste ansøgere i forhold til sidste år.

I år er 9589 kvalificerede ansøgere blevet afvist på alle deres søgte uddannelser. Det er en stigning på 8 procent sammenlignet med sidste år, svarende til 682 flere afviste ansøgere.

- Det er vi ikke kede af, hvis de bliver afvist på nogle områder, hvor vi ikke mangler arbejdskraft. Men vi kan se, at der i høj grad mangler indenfor IT og teknik, så det bekymrer os, siger Mads Eriksen Storm, der er udannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv.

Selvom antallet af ansøgere til det tekniske område er steget med 11 procent i år, er optaget alligevel faldet med 1 procent.

- Det er vi meget forundrede og frustrerede over, for det betyder, at vi kunne få meget mere kvalificeret arbejdskraft, hvis de kom ind, siger Mads Eriksen Storm.

Samme undren sidder de tilbage med hos tænketanken DEA, der beskæftiger sig med uddannelse. Det fortæller underdirektør, Tobias Høygaard Lindeberg.

- Det er paradoksalt, at vi i mange år har haft en bestræbelse på at få flere til at interessere sig for det tekniske område, og nu ser vi, at det er lykkedes – men så kan mange ikke blive optaget, siger han.

Kan skyldes politiske prioriteringer

Både DEA og Dansk Erhverv vurderer, at afslagene til uddannelserne kan skyldes regeringens udflytningsaftale, som betyder, at der skal optages flere studerende uden for de store byer. Det kan betyde, at nogle universiteter i landets større byer ikke må optage flere studerende og derfor har været nødt til at afvise dem.

Kan regeringen ikke have ret i, at der er brug for, at de studerende bliver spredt ud over landet?

- Jo, det er rigtigt, men der er ikke noget, der tyder på, at den her løsning for alvor flytter de unge ud. Og indenfor IT er der en meget, meget stor mangel – også i de store byer. Så det er fornuftigt at uddanne de unge der, hvor de selv vil være, og hvor erhvervslivet har et stort behov, siger Mads Eriksen Storm.

Tobias Høygaard Lindeberg fra DEA påpeger, at det også kan få konsekvenser, at der igen i år også optages færre unge på velfærdsuddannelserne.

Det er en stor udfordring, som det endnu ikke er lykkedes regeringen at finde en løsning på, påpeger han.

- Det er klart bekymrende, for problemet bliver kun større for hvert år. Der er allerede nu problemer med at udfylde alle stillinger på områderne, siger han.

Han ser til gengæld et lille lyspunkt i, at der i år er optaget flere udenlandske studerende. Antallet af internationale studerende er steget med 114. Det svarer til 6 procent, sammenlignet med sidste år.

- Hver 20. optagne på en bacheloruddannelse er en internationalt sproget uddannelse, og det er glædeligt, for det har vi brug for at kunne løfte problemet med mangel på arbejdskraft, siger Tobias Høygaard Lindeberg.