Video viser sammenstød ved udskældt stutteri: Hesteaktivist anholdt efter voldsepisode

Vidne i sagen Tyrell Cotant ærgrer sig over voldsepisoder, fordi det kun bremser politiets efterforskning.

0:19
Videoen blev optaget søndag.

Dyreaktivisten Dorthe Braüner Jensen har igen og igen i løbet af sommeren demonstreret og anklaget Viegård Stutteri for vanrøgt af heste.

Senest i søndags var hun mødt op ved det midtjyske stutteri lidt uden for Skals.

Det endte i et sammenstød med flere personer, der er tilknyttet stutteriet, som nu har ført til, at Dorthe Braüner Jensen er sigtet for vold.

Mere præcist lyder sigtelsen, at hun har sparket en 63-årig mand, efter at en anden person væltede ham omkuld på jorden. Hun er også sigtet for at have sparket en 61-årig mand i ansigtet.

Hun blev anholdt mandag eftermiddag og løsladt fire timer senere. Tirsdag bekræftede hun anholdelsen og sigtelsen over for TV 2 Nyhederne.

Slagsmål fanget på video

I to korte videoer, som TV 2 er i besiddelse af, ser man Dorte Braüner Jensen få en lussing, hvorefter hun svarer igen med en lussing.

Herefter eskalerer situationen, og det ender ud i et slagsmål mellem aktivister og personer med tilknytning til det midtjyske stutteri.

Videoerne viser ikke, hvad der er gået forud for konfrontationen, da TV 2 kun har modtaget dele af optagelserne.

Slagsmålet ved Viegård Stutteri.
Slagsmålet ved Viegård Stutteri.
Foto: Privatfoto

Dorthe Braüner Jensen erkender at have slået en anden person, men mener ikke, at hun er gået over stregen. I hendes udlægning er der tale om selvforsvar, og kalder sin handling for en "nødvendighed".

- Jeg har handlet i selvforsvar og refleks. Jeg har ikke slået og sparket nogen derudover, siger hun.

TV 2 har været i kontakt med de to mænd, der optræder i videoerne. De ønsker ikke at kommentere sagen.

Vidne i sagen Tyrel Cotant.
Vidne i sagen Tyrel Cotant.
Foto: TV MIDTVEST

Tyrell Cotant arbejdede som hestetræner på stutteriet tilbage i februar. Han er den eneste tidligere ansatte, der står frem og fortæller om sine oplevelser på stutteriet.

Det forklarer han med, at der blandt hans tidligere kollegaer er en stor frygt for stutteriejer John Byrialsen.

I et stort interview med TV MIDTVEST fortæller han om sine oplevelser, viser billeder fra retssagen, og kommenterer også på de voldelige demonstrationer.

- Jeg er for demonstrationerne – jeg vil have at folk skal udtrykke, hvordan de har det med, at de her heste bliver mishandlet. Men jeg støtter ikke vold. Jo flere gange, der er vold, jo flere gange skal politiet lægge sagen fra sig for at håndtere det, siger Tyrell Cotant.

Midt- og Vestjyllands Politi er "drøn-ærgerlige" over konflikten mellem aktivister og personer med tilknytning til stutteriet og kalder sammenstødene for decideret unødvendige.

- Vi bruger næsten flere ressourcer på at håndtere konflikten derude, end vi gør på selve sagen om hestene, siger Christian Toftemark, vicepolitiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi.

Et udskældt stutteri

Viegård Stutteri har fået meget opmærksomhed hen over sommeren, efter Tyrell Cotant lagde en række billeder på Facebook. Billederne viser ifølge den tidligere ansatte eksempler på vanrøgtede heste.

Det fik en række dyreaktivister til at demonstrere ved stutteriet, og i sidste måned gravede politiet sammen med Forsvaret omkring 50 hestekadavere op ved Viegård Stutteris ejendomme.

Det har ført til en række sigtelser mod stutteriet og dets ejer, John Byrialsen.

TV 2 kunne i sidste uge afsløre, at stutteriets ejer har betalt bøder for 665.000 kroner for brud på dyrevelfærdsloven i form af uforsvarlig og grov uforsvarlig behandling af sine heste.

Det går ud over de forkerte

Dyrenes Beskyttelse forstår aktivisternes frustration, men er ikke enige i deres metoder.

Dyreværnschef, Yvonne Johansen, udtaler til TV 2, at de tager stærkt afstand fra aktivisternes handlinger og kalder det ”at skyde sig selv i foden”.

- Loven skal overholdes. Det er kun dyrene, der taber i sådanne sammenstød, og i værste tilfælde risikerer man at stå med medarbejdere, der ikke tør at møde på arbejde, siger Yvonne Johansen.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer i stedet aktivisterne til at støtte foreninger, der kæmper for bedre dyrevelfærd, herunder behandlingen af hestene i den konkrete sag.