På tur i tidsmaskinen: Da hippierne kom til Thy

Det gik hedt for sig i 1970’erne med kvindekamp, Thylejr, jordskredsvalg og indførelsen af den frie abort. Nu kan du komme med tilbage til det begivenhedsrige årti

91902895-indblik-s5e3-elsebeth-dissing
Foto: TV 2 Nord

Er man rundet af den lokale mentalitet, er det ikke svært at forestille sig den skepsis, der må have gennemsyret lokområdet, da Thylejren officielt åbnede i sommeren 1970.

Og det er lige nøjagtig der, handlingen i Elsebeth Dissings seneste roman, ”Friheden flyver”, tager sin begyndelse.

- I bogen beskriver jeg, nærmest som en journalistisk reportage, hvordan de lokale stimlede sammen på togstationen og perronen for at se, hvad i alverden det var for nogle typer, der kom – og nu skulle være en del af deres samfund, fortæller hun.

Gennem en fiktiv fortælling kredser bogens handling om kvindekamp og ligestilling, ligesom flere faktiske, historiske begivenheder bliver vævet ind i fortællingen. Som da Thylejrens beboere ankom til Thisted med særtog den 4. juli 1970. Eller da kunstnere og aktivister i august samme år besatte Hjardemål Kirke, og det kom til et voldeligt sammenstød med politiet.

- Mit sigte med bogen er at fortælle om 1970’erne. Men selvfølgelig også om kampen for ligestilling og den samfundsudvikling, der sker i det årti. Det var vildt og voldsomt: Kvindekampen manifesterede sig, Thylejren kom til Nordjylland, Glistrup stormede ind i Folketinget ved jordskredsvalget i ’73, vi havde energikrise, og vi fik indført fri abort. Så det var et sammensurium af alt muligt. Og ind i det væver jeg så ”den røde tråd” i min fortælling, lyder det fra Elsebeth Dissing i denne uges udgave af Indblik.

- På en eller anden måde er bogen jo et slags ”testamente” over, hvad vi nåede, og hvad vi gjorde i det årti. Og vi nåede rigtig meget, men det kostede også meget for mange, konstaterer hun.

Egne erfaringer smitter af

I bogens persongalleri møder læseren også den unge, kvindelige journalist, Adele, som er ansat på landsdelens store avis, ”Stiften”, som den er navngivet i bogen.

Men selvom det kunne være nærliggende at tro, at netop denne figur er Elsebeth Dissing, der har skrevet sig selv ind i handlingen, er det dog ikke tilfældet.

Ikke helt, i hvert fald.

- Der er i hvert fald noget af mig i hende. Men det er ikke kun mig. Hun repræsenterer den type kvinder, som ikke var rødstrømper eller feminister, men som følte den store urimelighed i, at de ikke havde samme muligheder som mænd. De havde ikke samme muligheder for at søge et lederjob, hvis de følte sig kvalificeret, fortæller hun og slår samtidig budskabet fast, så det ikke kan misforstås:

- Det var ikke kvalifikationer, der afgjorde, hvor man var, eller hvad man fik i løn – det var ens køn.

80-årige Elsebeth Dissing er pensioneret journalist og kan skrive både Vendsyssel Tidende, Aalborg Stiftstidende og siden Nordjyske Medier på cv’et. Så med et årtier langt arbejdsliv som journalist i bagagen, var det også nærliggende for hende at væve nogle af sine egne oplevelser ind i fortællingen:

For eksempel, da hun på et tidspunkt i sin journalistiske karriere netop søgte en mellemlederstilling, men blev afvist med begrundelsen, at hun var i den fødedygtige alder og derfor ”ustabil arbejdskraft.”

Afrunder trilogi

”Friheden flyver” er den sidste bog i en trilogi, som begyndte med udgivelsen af ”Tjenerindens døtre” i 2020 og blev fulgt op af ”Tobakspigerne” i 2022.

Der er altså en rød tråd gennem bøgerne, som udspiller sig i hvert deres årti – afsluttende med 1970’erne. Og står det til Elsebeth Dissing, så forbliver trilogien en trilogi.

I hvert fald indtil videre.

- Når man lige er blevet færdig med en bog, så tror jeg ikke, at man har lyst til at skrive en mere. For det er også hårdt arbejde, fortæller hun og hentyder dermed til en research- og skriveproces, som har strakt sig over godt to år.

- Man kommer også til at forsømme en hel del ting. For når man er i den der ”skriveboble,” så vil man egentlig gerne være der og fokusere på det, fortæller Elsebeth Dissing.

”Friheden flyver” blev officielt udgivet den 20. september.