Hul i taget og printeren virker ikke: Men nu får de nyt gymnastiktøj

Selvom investeringer tilsyneladende er på vej, står Forsvaret i år til at skulle spare.

Jørgen Christian Pedersen, fællestillidsmand
Foto: Torben Mondrup, grafik: Rigmor Sams

Slidte kaserner, manglende materiel og for få folk.

Du har nok hørt om det før, og på Skive Kaserne har man levet med det i årevis. 

Derfor klinger det hult, at høre, at Forsvaret nu loves 190 milliarder kroner til at investere i bygninger, våben - og træningstøj. 

- Vi har ikke mærket noget som helst til de penge endnu, og jeg er i tvivl, om vi nogensinde ser skyggen af dem, siger Jørgen Christian Pedersen, som er fællestillidsrepræsentant for konstabler og korporaler på Skive Kaserne. 

De 190 milliarder skal investeres i Forsvaret over en periode på ti år.

Ifølge Ritzau skal også fire millioner bruges på træningstøj til værnepligtige.

Men mens der efter sigende er penge på vej i fremtiden, så skal selvsamme Forsvar spare 100 millioner nu for at få det nuværende års budget til at gå op.  

Og det ærgrer, ifølge TV 2's Forsvarskorrespondent Anders Lomholt, forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Ministeren skulle tirsdag svare på kritikken ved et samråd i Forsvarsudvalget.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er ærgerlig over, at Forsvarskommandoen (…) har bragt sig selv i den situation, at det nu er nødvendigt at aflyse øvelser og iværksætte en restriktiv ansættelsespolitik, lød det fra ministeren.

Besparelserne betyder begrænsninger på indkøb af printerpatroner og papir. Der spares på øvelsesammunition, mange bliver sendt på tvungen afspadsering og nye uddannelseshold bliver, ifølge Anders Lomholt, nedlagt. 

I Skive betyder besparelserne, ifølge tillidsrepræsentanten, at renoveringer af væsentlige fejl ved bygninger står stille. 

- Vi har en elevator i en bygning, som vi ikke kan reparerer. Et hul i et tag, som nu begynder at gå ud over elnettet, gulvet og vægge. Fordi der er gået så lang tid, og er blevet sparet så mange år, så ender det jo med at blive meget dyrere i sidste ende, mener han. 

Han nævner også, at der ikke er penge til at få printeren til at virke, men ærgrer sig allermest over, at der ikke kommer mere i lønposen. 

Han mener nemlig, at dét er med til at skræmme medarbejderne væk. 

Ifølge tal, som TV 2 har trukket hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), er det sværere at rekruttere militært personale end sygeplejersker, sosu'er og pædagoger.

Dén udfordring hæfter tillidsrepræsentanten - millioner eller ej. 

- Jeg er bange for at man bruger dem forkert. Hvis lønnen ikke bliver en del af det, som fx fastholdelsestillæg, hvis ikke man gør det, så vurderer jeg, at man bare skal lade være med at bruge de penge, for så nytter det ikke noget.