Kaserner får penge til at renovere bygninger og installere vaskemaskiner

Akutte mangler i Forsvaret vil i løbet af de næste par år blive fikset. Det er ikke for tidligt, at der sker noget, erkender forsvarsordfører.

Ingeniørregimentet på Skive Kaserne
Foto: Stine Holbech/Forsvaret

En netop indgået politisk aftale skal sørge for, at værnepligtige igen kan få varme bade, slippe for skimmelsvamp og få vasket sit snavsede idrætstøj. 

De værnepligtige i Skive, Holstebro og Karup har i årevis måtte leve med ringe forhold i de bygninger, hvor de bor og er til dagligt. 

Forhold, hvor et godt indeklima, varmt vand eller strøm i bygningerne var et gode, der ikke var soldater forundt. 

Det bliver de dog nu efter en aftale, som flere partier står bag, torsdag aften stod klar. 

I aftalen er politikere enige om bevillige flere hundrede millioner kroner til Forsvaret - blandt andet til anlæg af garager, renovering af bygninger og vedligeholdelse af faciliteter. 

- Det er ikke for tidligt, der bliver gjort noget ved det, siger Simon Kollerup. 

Han er forsvarsordfører for Socialdemokratiet og er overordentlig glad for at være én af politikerne i spidsen for den nye aftale. 

- Jeg tror, det kommer til at betyde en ret stor forskel, for pludselig kan soldaterne se, at de bliver taget alvorligt, siger forsvarsordføreren. 

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Foto: Grafik: Lærke Nord, TV MIDTVEST

En del af 143 millioner til Forsvaret

Aftalen er en del af det forsvarsforlig, som i juni 2023 blev indgået på tværs af næsten alle partier i folketinget, der nu bliver til mere konkrete aftaler. 

I sommer kom rammen, som lød, at Forsvaret skulle have 143 milliarder over 10 år. 

I aften kom en delaftale på plads, hvor 16 milliarder skal investeret i Forsvares, og nogle af dem skal gå til det, som er "akut". 

Det er eksempelvis skimmelsvamp, som der nu skal gøres noget ved, fortæller Simon Kollerup, som også oplyser, at pengene vil blive fordelt ud fra en opgørelse over mangler på kasernerne, som Værnepligtsrådet har udarbejdet. Rådet er en uafhængig organisation, som varetager værnepligtiges interesser. 

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix, Grafik: Lærke Nord, TV MIDTVEST

Har råbt på "akutte problemer" i årevis

Men hjælpen kommer sent. Ifølge DR har kaserner på Sjælland haft problemer med skimmelvamp i over syv år. 

I Skive påpegede kasernens ledelse sidste år, at problemerne med dårlige faciliteter og manglende materiel har stået på længe. 

Socialdemokraternes forsvarsordfører, Simon Kollerup erkender, at det er på tide, der kommer flere penge til Forsvarets faciliteter. 

- Det er faktisk ikke så dyrt at installere en vaskemaskine, det skal bare ske nu, siger forsvarsordføreren og forklarer, at det er et øget fokus på forsvar, som er én af årsagerne til, at vaskemaskiner og manglende strøm ikke er fikset noget før: 

- Det er nu pengene er her, men derfor er det ikke et øjeblik for tidligt. Ærlig talt, skulle den proces nok være startet for mange år tilbage, siger ordføreren. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Grafik: Lærke Nord, TV MIDTVEST

Får ikke mere i løn

Kollerup håber, at bedre forhold for de værnepligtige også vil få flere til at fortsætte en karriere indenfor Forsvaret. 

- Vi mangler i høj grad soldater. Min forhåbning er, at det her kan være med til at give flere soldater lyst til at blive i Forsvaret.

- Det duer jo ikke, når der ikke er varmt vand i hanerne eller skimmelsvamp på væggene. Og det er det, vi gør noget ved nu, siger Simon Kollerup. 

Men selvom kasernerne tidligere har efterspurgt højere løn til soldater, er det ikke en del af pakken, forklarer han, da det hører under overenskomstforhandlinger. 

- Enhver der færdes bare en smule på kasernerne ved, at løn er en vigtig faktor, og derfor er jeg også spændt på at se resultaterne af overenskomstforhandlingerne, siger Simon Kollerup. 

De penge, som blandt andet skal gå til kasernernes faciliteter, er dog ikke nok til at løse alle Forsvarets problemer, mener Simon Kollerup. Han erkender, at politikerne på tværs af skiftende regeringer har slidt Forsvaret ned med besparelser på besparelser. Der er nok at tage fat i, siger han: 

- Jeg føler mig overbevist om, at vi med denne aftale gør noget af det rigtige, men vi er ikke i mål endnu. 

Syv partier udover regeringen er med i aftalen, som blev indgået efter en kort afsluttende forhandlingsproces torsdag aften.