Bosted har fået strakspåbud efter uorden: - Vi har oplevet, at vi har haft styr på

Bostedet vurderes at have større problemer af betydning for patientsikkerheden. Det er anden gang på kort tid, fonden bag bostedet får kritik.

Påbud bosted
Foto: TV 2 Østjylland / Grafik

Et besøg hos et specialpædagogisk bosted i Silkeborg medfører et strakspåbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Der er tale om en afdeling af Fonden Udsigten, som er et specialpædagogisk botilbud for børn og unge fra 16 til 26 år med udviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme.

I tilsynets rapport kan man læse, at der eksempelvis er problemer med journalføring, instrukser for medicinhåndtering, brugen af håndkøbsmedicin og personalets kompetencer og fordeling af ansvar og opgaver.

Tilsynet konstaterede blandt andet, at det ikke gav mening at lave en stikprøve i bostedets journaler, da den sundhedsfaglige dokumentation var lavet som dagsbogsnotater, der hverken var overskuelige eller systematiske.

'Betydelig risiko for patientsikkerheden'

Netop manglen på systematik var et gennemgående tema, da styrelsen var på tilsyn på bostedet. Under punktet medicinhåndtering kan man læse, at der mangler systematik og instrukser i, hvordan personalet skal håndtere medicin.

- Manglende instruks for medicinhåndtering indebærer en betydelig risiko for patientsikkerheden, fordi behovet for medicin og behandling vil basere sig på den enkelte medarbejders faglige skøn og kompetencer. Dette kan være problematisk i forbindelse med en akut opstået situation, nyansættelser, brug af vikarer og skiftende personale, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i sin rapport.

I foråret fik Fonden Udsigten også et på bud på sit bosted i Hornslet, hvor der også bor unge med udviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme. Her fik de - ligesom på bostedet i Silkeborg - kritik for mangel på systematik af medicinlister.

- Det er vores vurdering, at det udgør en alvorlig risiko for fejlmedicinering, når medicinlisterne ikke føres systematisk og ikke sikres opdateret. Det udgør i den forbindelse en skærpende omstændighed, når der er tale om behandling med antipsykotika, medicin for ADHD m.v., skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i sin tilsynsrapport.

Bostedet i Hornslet fik et strakspåbud om at stoppe med at håndtere medicin på bostedet. I stedet måtte hjemmeplejen i Syddjurs komme og udlevere medicin på bostedet.

Siden har bostedet fået ophævet strakspåbuddet og må igen udlevere medicin. De har dog stadig et påbud om at sikre, at det sker korrekt.

Troede de havde styr på det

Henning Løfwall er stifter og direktør af Fonden Udsigten, der driver begge bosteder. Han forklarer, at man har igangsæt en række tiltag for at rette op på de punkter, styrelsen kritiserer.

- Vi har oplevet, at vi har haft styr på. Der kan jeg se, at styrelsen har en anden opfattelse, og det har vi rettet ind efter, siger han til TV2 Østjylland.

De medicinansvarlige har fået undervisning i medicinhåndtering af en ekstern virksomhed, og fonden har ansat en sygeplejerske, der skal sikre, at tingene foregår korrekt på de to bosteder.

Henning Løfwall mener ikke, tilsynets kritik har haft konsekvenser for den behandling, de unge beboere har fået på bostederne.

- Der er et kommet et nyt regelsæt for bosteder, som vi ikke har været opmærksom på. Men vi har hele tiden registreret i et dagbogssystem, siger han.

Nu har i fået to påbud for noget, det lyder som noget, man burde have styr på, når man driver bosteder. Kan du love forældre og kommunerne, der betaler jer, at I rent faktisk har styr på det, i laver?

- Ja, det kan jeg.

Han forventer, at der er styr på de kritiserede forhold, når Styrelsen for Patientsikkerhed vender tilbage.