Hundelufter finder kadaver i bypark: Ulv har næppe været på spil, siger ekspert
Flere ting får ulveekspert til at konkludere, at en ulv formodentlig ikke har været forbi.
Hunden Toffee og dens ejer Morten Veis Donnerup fik sig lørdag morgen lidt af et chok, da de to luftede bennene i Gymnasieparken i Skive.
På omkring 100 meters afstand kunne skibonitten Morten Veis Donnerup spotte et rådyr-kadaver langs ved stien.
- Det ser man ikke hver dag, lyder det fra familiefaren, der fortæller, at han og vovsen færdes i området to-tre gange hver dag.
Parken ligger tæt ved Karup-å, der deler byen i to, og Morten Veis Donnerup fortæller, at en flok krager lettede fra kadaveret, da han og Toffee nærmede sig for at undersøge resterne af dyret nærmere.
- Jeg bliver lidt chorkeret. På vejen hjem tænker jeg: Er det en ulv, eller hvad pokker er det, siger han.
Kort tid efter fundet besluttede Morten Veis Donnerup sig for at kontakte Midt- og Vestjyllands Politi for at gøre opmærksom på det døde rådyr.
- Jeg vil helst ikke have, at nogle kommer forbi med deres børn. Det skal væk, understreger han.
I samme ombæring deler han billede og info med Ulveatlas, der overvåger ulven i Danmark.
Her lyder vurderingen dog, at en ulv efter alt at dømme, hverken har nedlagt rådyret eller spist af resterne.
- Hvis ulve ikke bliver forstyrret, så kan de nemt spise et rådyr op. Jeg tænker, at det er et rådyr, der er dødt. Herefter er det blevet spist af alle de ådselsædere, der færdes bynært, siger Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum, der står bag Ulveatlas.
Kent Olsen har set billedet af kadaveret og hæfter sig blandt andet ved, at kadaveret er blevet fundet på et centralt sted i Skive.
- Ulve gør alt, hvad de kan for at undgå mennesker. Hvis den uforvarende kommer til en by, så søger de hurtigst muligt væk. Der er fokus på at komme væk frem for at opsøge bytte, der således normalt nedlægges i naturen, understreger han.
Forskeren fortæller i samme ombæring, at det ikke vil give mening at undersøge ådslet for ulve-dna, da ræve, grævling eller andre bynære rovdyr formodentlig har været forbi og kontamineret evt. dna fra en ulv.
Sæson for henvendelser
Ifølge Kent Olsen er Morten Veis Donnerups oplevelse langt fra enestående. For tiden modtager Ulveatlas mange henvendelser om kadavere.
Det skyldes blandt andet, at det over vinteren er småt med føde for rådyr. Samtidig kan sygdom være med til svække og i nogle tilfælde medføre døden for rådyr.
- Den naturlige dødelighed for rådyr er højere sidst på vinteren. Derfor får vi mange henvendelser om kadavere lige nu, forklarer han.
Kent Olsen understreger, at folkene bag Ulveatlas fortsat er interesserede i tips om kadavere.
- Vi er glade for alle henvendelser. Nogle gange er det interessant, selvom det i 99 procent af tilfældende ikke har noget med ulven at gøre, siger han.
I Skive har lørdagens syn ikke skræmt Morten Veis Donnerup. Han understreger, at Toffee nok skal få luftetur nummer to i området.
- Det er ikke sådan, at vi bliver skræmt. Hvis det er en ulv, så skal den nok blive mere skræmt end os, siger han.
Ifølge Ulveatlas er der aktuelt omkring 29 ulve i Danmark.