Efter fund af råd i syv år gammel bro: - Broen kan ikke holde i 20 år, som det ellers var forudsat

En syns- og skønsrapport viser, at der er råd flere steder i det bærende fundament af Kjællinghøl-broen ved Bjerringbro.

Kjællinghøl-broen har flere gange været lukket (arkivbillede).
Kjællinghøl-broen har flere gange været lukket (arkivbillede).
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Danmarks længste bro opført i rundtømmer, Kjællinghøl-broen ved Bjerringbro, skal muligvis snart rives ned. Sådan lyder det, efter der i december blev fundet råd i en del af den bærende konstruktion.

En syns- og skønsrapport, som Viborg Kommune har fået lavet, viser, at broens styrke og bæreevne er nedsat i en sådan grad, at der er risiko for, at den kan styrte sammen, hvis der kommer for stor belastning på den.

- Vi venter på en redegørelse fra vores advokat. Alt peger på, at broen ikke kan holde i 20 år, som det ellers var forudsat i udbudsmaterialet. Broen er afspærret, for vi tør ikke tage ansvaret for, hvis den pludselig styrter sammen, siger Rolf Christiansen, der er projektleder i Viborg Kommune.

Broen har været afspærret siden december 2018, da man fandt ud af, at der var råd i konstruktionen.

Kjællinghøl-broen blev indviet den 14. juni 2012. Den har dermed kun stået i lidt over syv år, før den altså muligvis skal rives helt ned.

Kjællinghøl-broen er nu lukket, ligesom den også var i 2016, da en bjælke knækkede.
Kjællinghøl-broen er nu lukket, ligesom den også var i 2016, da en bjælke knækkede.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Atletikklub påvirket - gav tilskud til broen

Det er ikke første gang, at broen bliver lukket. I 2016 måtte den lukkes midlertidigt, fordi en af de bærende bjælker knækkede.

Men nu er den lukket, og det ser ud til at være vedvarende.

Det ærgrer Jan Møller Nielsen, der er formand i Bjerringbro Atletik & Motion. Klubben gav et bidrag på 50.000 kroner, da broen blev bygget, men de penge ser nu ud til at forsvinde sammen med broen.

- Det er et kæmpestort tab for folk i Bjerringbroområdet. Broen har været et stort aktiv og blev brugt enormt meget. Både af løbere, vandrere og cyklister. Det gør det muligt for, at du fra Bjerringbro kan løbe, vandre eller cykle langs den ene bred af Gudenåen og krydse den for at komme tilbage til Bjerringbro, siger formanden.

Sådan så det ud, da broen var under opbygning.
Sådan så det ud, da broen var under opbygning.
Foto: TV MIDTVEST / arkiv

Ikke afsat penge til ny bro

Det er ikke kun atletikklubben, at afspærringen af broen påvirker.

Niels Dueholm (S), der er byrådsmedlem i Bjerringbro og gruppeformand for Socialdemokratiet i Viborg Byråd, vil have, at broen bevares eller bygges op på ny.

- Den bro skal op igen, der skal gøres noget ved det. Det er et stort tab for Bjerringbroområdet, siger han.

Men det er ikke sikkert, at det kommer til at ske.

For ifølge Rolf Christiansen fra Viborg Kommune er det ikke sikkert, at der er penge til det.

- Det er ikke noget, der er sat penge af til elle taget stilling til. Vi ved ikke, om den kan repareres, eller om der skal ny bro til. Synsrapport peger på, at det var forkert at bruge den slags træ, siger Rolf Christiansen fra Viborg Kommune.

Viborg Stifts Folkeblad skriver, at syns- og skønsrapporten viser, at træsorten douglasgran, som broen blev bygget af, ikke er egnet til at være frit eksponeret for vind og vejr over længere perioder.

2:00