Giftigt jord ligger frit åbent i Viborg
Borgere frygter, hvad forurenet jord kan få af konsekvenser.
Det giftige kemikalium cyanid har i snart tre måneder ligget åbent i forbindelse med et gravearbejde ved et forsamlingshus i Sønder Rind udenfor Viborg. Borgerne mener ikke, at afdækningen er god nok. De er bekymrede for, hvad det giftige stof kan få af konsekvenser og savner information fra kommunen.
- Folk kan jo risikere at dø af det her. Små børn som finder en sjovt blå sten og leger med den eller putter den i munden. Det er jo ikke sikkert, der sker noget, men tør man tage risikoen? siger Jan Ole Halkier, Sønder Rind.
Stoffet blev fundet i forbindelse med en udgravning til vand for snart tre måneder siden. Den giftige jord har siden da ligget frit fremme.
- Vi har slet ikke fået nogen information fra kommunen. Kun et skilt om, at det er forurenet jord, og det er alt, hvad der er kommunikeret ud, og det er bestemt ikke godt nok, siger Jan Ole Halkier, Sønder Rind.
Cyanid er et affaldsprodukt fra gasværk og for flere år tilbage brugte man det til at bekæmpe ukrudt.
- Cyanid er giftigt, og det er kun den direkte kontakt med jorden, man skal være bekymret for, og hvis den blå jord er dækket til, så er der ikke nogen umiddelbar risiko, siger Morten Bondgaard, Kontorchef, Afd. for jordforurening, Region Midtjylland.
Borgere: - Kommunen laver bare en panikløsning
Kommunen har afspærret området, og i dag blev der lagt plader ud for at afskærme yderligere. Men det er ikke en afdækning, borgerne er specielt begejstrede for.
- Det er jo ikke dækket ordentligt til, der er stadigvæk blå cyanidsten over det hele, så det er jo bare sådan en panikløsning, siger Jan Ole Halkier, Sønder Rind.
Viborg kommune mener, de har givet den information til borgerne, de skulle.
- Jeg mener bestemt, vi har gjort, det vi kunne, men i og med det ikke er os, der er myndighed, så kan vi ikke lave de gennemgribende foranstaltninger, siger Stine Damborg Hust, Fmd., Klima- og Miljøudvalget, Konservative, Viborg Kommune.
Ifølge Viborg Kommune er det Region Midtjylland, der skal stå for oprydningen. Men det kommer ikke til at ske foreløbig.
- Vi har ikke planer om at gå ud og rydde grunden op, som det er lige nu. Derfor er vi i dialog med kommunen om, hvordan vi skal markere den her forurening bedst muligt, så man undgår, at folk kommer i kontakt med den, siger Morten Bondgaard, Kontorchef, Afd. for jordforurening, Region Midtjylland.
Og at kommune og region ikke kan finde ud af at løse problemet, frustrerer de berørte borgere.
- Man har haft siden maj til at beslutte, hvad man vil med det, og man har stadig ikke gjort noget. Det er ikke i orden. Det er ikke rettidig omhu, siger Jan Ole Halkier, Sønder Rind.