Købte slangebøsse på nettet: Fik bøde på 4000 kroner

Midt- og vestjyderne importerer ulovlige våben som aldrig før. En del af dem er forældre, der tror, de køber legetøj til børn på nettet.

Bjarne Hymøller fra Tjele købte en slangebøsse til sin søn på nettet. Nu har han fået en bøde på 4000 kroner for import af ulovligt våben.
Bjarne Hymøller fra Tjele købte en slangebøsse til sin søn på nettet. Nu har han fået en bøde på 4000 kroner for import af ulovligt våben.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Bjarne Hymøller ville egentlig bare give sin søn en gave, da han sad og scrollede ned over de mange billige varer fra wish.com. 

Pludselig var der en slangebøsse, der viste sig på skærmen på hans mobiltelefon, og Bjarne Hymøller slog til.

- Jeg troede, det var et stykke legetøj lige som så mange andre ting, jeg har købt til mine børn, fortæller den 53-årige far til to. 

Men det var ikke et stykke legetøj, Bjarne Hymøller havde købt. Slangebøssen var et ulovligt våben, og da pakken kom til Danmark fra Kina, blev den taget i en stikprøvekontrol i tolden. 

I november fik Bjarne Hymøller en bøde på 4000 kroner for import af ulovligt våben.

Ifølge ham selv anede han ikke, det var et våben.

- Nej, det vidste jeg virkelig ikke. Hvad skulle jeg bruge et våben til? Jeg har to drenge, som bor ved deres mor, og jeg skal ikke have den ene på ti år til at skyde øjet ud på den anden, siger Bjarne Hymøller fra Tjele. (Se indslag nederst i artiklen)

Flere importerer ulovlige våben

I kælderen under politigården hos Midt- og Vestjyllands Politi i Holstebro ligger der flere af de våben, som midt- og vestjyder har fået beslaglagt.

Her er springknive, knojern, lommelygter formet som baseballbat og knive, hvor nogle ligner et kreditkort og andre ligner en kuglepen.

1:28
Se politikommissær Peder Christensen, Midt- og Vestjyllands Politi, vise nogle af de ulovligt importerede våben, som er beslaglagt. 
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

I 2018 havde Midt- og Vestjyllands Politi 564 sager om ulovlig import af våben. Af dem var de 298 sager ulovligt importerede knive.

I 2019 voksede den ulovlige import med hele 72 procent til i alt 971 sager, heraf var der 559 sager om ulovlige knive.

- Jeg synes, det er et problem. Jeg tror, mange køber i god tro og køber noget, som de tror, er lovligt, og så viser det sig, at det ikke er lovligt, siger politikommissær Peder Christensen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Det er især knive, der bliver købt på de udenlandske hjemmesider. For eksempel er en særlig krum kniv, der kan hænge om halsen populær. Den er kendt fra computerspillet Counter-Strike.

Den her kniv er populær at importere. Kniven bruges i det populære computerspil Counter-Strike. Nu ligge den på hylden hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Den her kniv er populær at importere. Kniven bruges i det populære computerspil Counter-Strike. Nu ligge den på hylden hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

- Mange af dem er meget farlige våben, så det er svært at forstå, hvorfor man har behov for at købe sådan noget på nettet, siger politikommissæren.

Mange våben købt på wish.com

Bjarne Hymøller købte slangebøssen til sin søn på hjemmesiden wish.com. Wish er en hjemmeside, som formidler salg af meget billige kinesiske produkter.

Her kan man købe det meste og altså også en del, som er ulovlige våben ifølge dansk lovgivning.

- Så sidder man med sin lille smartphone og kigger lidt, som så mange andre gør, og bestiller en masse fine billige sager, for de er jo billige. Men altså også mange farlige ting, siger Bjarne Hymøller.

Det er lufthavnen i Kastrup, der er vejen ind i Danmark for rigtigt mange af de ulovligt importerede våben. 

Hver dag kommer omkring 40.000 pakker ind i landet fra Kina. I lufthavnen laver Toldstyrelsen hver dag stikprøver af de mange pakker.

Også her kan man se en stigning i antallet af ulovligt importerede våben.

I 2015 beslaglagde Toldstyrelsen cirka 1400 våben. I 2018 var styrelsen oppe på at beslaglægge over 12.000 våben.

I de første ni måneder af 2019 blev der beslaglagt 9.400.

- De seneste år har vi i toldkontrollen set en konstant stigning af ulovlige våben. I 2019 har vi indtil videre haft over 35 våbenbeslag om dagen, hvilket er rigtigt mange. Det er særligt i postpakker bestilt fra udenlandske hjemmesider, at vi finder våbenene, sagde kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, i en pressemeddelelse fra november 2019.

1:10
Jægere risikerer at miste jagttegnet, hvis de importerer ulovlige våben.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV Midtvest

Samuraisværd i kælderen

Det er dog lagt fra alle de ulovlige våben, der bliver taget i tolden.

- Det er jo kun en stikprøvekontrol, så der er også noget, der ryger ind. Og der kan vi se, når folk har købt en ting, der er ulovlig, og de så spørger: "Hvorfor er den det? Vi købte nogle for nogle år siden, der var den ikke ulovlig". Nej, men det var fordi, den ikke blev taget i kontrollen, siger politikommissær, Peder Christensen, Midt- og Vestjyllands Politi.

- Så der ryger formentlig meget ind i landet.

0:29
Peberspray er ulovlig at købe på nettet, fortæller Politikommissær Peder Christensen, Midt- og Vestjyllands Politi.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV Midtvest

Blandt de næsten tusinde sager om ulovlig import af våben i Midt- og Vestjyllands Politikreds, er der også spillekort med knivkant, flere slagvåben, butterflyknive, peberspray og et samuraisværd.

- Det kan man selvfølgelig heller ikke bestille på nettet. Det skal man have en blankvåbentilladelse til, siger Peder Christensen.

Udover en bøde på 4000 kroner for en slangebøsse er Bjarne Hymøller også blevet en erfaring rigere, siden han handlede på wish.com.

- Jeg er kommet til at bestille en ting for meget, som blev temmelig kostbar. Jeg er ikke den første, og heller ikke den sidste, har jeg hørt.

Se indslag fra TV MIDTVEST herunder.

2:31
Se indslag om Bjarne Hymøller og de mange ulovlige våben, som politiet beslaglægger.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV Midtvest