Kogepåbud i by: - Det er meget ubehageligt
Massive mængder regn er skyld i, at mængden af coliforme bakterier er unaturligt højt ved Ulbjerg i Viborg Kommune.
- Det er meget ubehageligt.
Ordene kommer fra Finn Christensen. Han er formand for vandværket i Ulbjerg nord for Viborg.
Siden torsdag har de cirka 300 forbrugere i landsbyen skullet koge deres drikkevand, fordi der blev fundet coliforme bakterier i det.
- Det har vi ikke oplevet før. Enten er det på grund af overfladevand, der er trukket ind i vores vandbeholder her på værket. Ellers er det en lille rod, der er groet ind i beholderen, så der trækker grundvand ind, siger vandværksformanden.
Han har godt bemærket, at flere vandværker her i efteråret har oplevet forureninger af samme type.
- Grundvandet står cirka halvanden meter over det normale. Med de mængder vand, der kommer, kan jorden ikke bliver ved med at trække vandet herfra, siger Finn Christensen.
Han glæder sig over, at værket har et rør til nabobyen Gedsted, så Ulbjerg om få dage forhåbentlig kan få rent vand derfra. Først skal rørene lige tømmes for det urene vand, så der går nogle dage, før forbrugerne kan holde op med at koge vandet. Det må de først, når nye prøver har vist, at vandet er rent.
Syvende gang med kogepåbud
Det er syvende gang siden sommeren, at der bliver dikteret kogepåbud til et vandværk i Viborg Kommune. Og det er helt ekstremt.
- Normalt er det ikke noget vi ser hvert år, at vi har en drikkevandsforurening med de har bakterier. Det er meget sjældent, så det er et helt usædvanligt år i år, siger chef for Natur & Miljø Thomas Møller Schmidt, Viborg Kommune.
Kommunen har en klar mistanke til de store mængder regn, som får grundvandet til at stå højt.
- Når grundvandet står højere, er der måske nogle utætheder, hvor vandet kan trænge ind med bakterier, lyder det fra Thomas Møller Schmidt.
Styrelsen for Patientsikkerhed har tidligere på året oplyst, at der på landsplan generelt er flere tilfælde af drikkevandsforurening med bakterier. Det skyldes sandsynligvis sensommerens store mængder regn.
I Ulbjerg begynder vandværksformanden derfor nu at tænke på klimasikring.
- Det er vi nødt til at tage med ind i vores overvejelser fremover. Vi skal sikre vores boringer og vandtanke bedre end hidtil, siger Finn Christensen.