Retsdag 1: Omstridte brødre fra Viegård-ballade risikerer fængsel for mishandling af dyr
Tirsdag skal Vorre-brødrene fra Løvel i retten for mishandling af dyr. Anklageren går efter at få dem fængslet.
30 dages sultestrejke fordi den ene bror Ole Vorre var utilfreds med sin erstatning fra Fødevarestyrelsen. Og tidligere domme for vanrøgt af køer og for at bringe andres liv i fare for at forsøge at påkøre dem med bil.
Brødrene Vorre fra Løvel ved Viborg har tidligere tiltrukket sig opmærksomhed. Og for nylig var begge brødre involveret i et slagsmål ved Viegård Stutteri ved Skals, hvor en video viser, at de slog og overfaldt to kvinder, og tre uger senere kørte en af brødrene en demonstrant over ved stutteriet og blev sigtet i sagen.
Mandag var brødrene for Retten i Viborg i en ny sag. Midt og Vestjyllands Politi har tiltalt Per Vorre og Ole Vorre for grov uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jagt med levende lokkedyr og døde dyr på marken. Det er blot nogle få af de anklagepunkter, som brødrene fra Løven ved Viborg skal i retten for.
Ifølge specialanklager Ulrik Panduro skal brødrene fratages retten til ”at eje, bruge, passe eller slagte dyr nogensinde igen”, står der i anklageskriftet. Derudover vil han have brødrene straffet med både fængsel og bøder.
Læs eller genlæs se, hvad der kom frem på sagens første retsdag.
Slut på første dag i retssagen
Ole Vorre har nu svaret på alle anklagerens spørgsmål det fælles anklageskrift mod de to Vorre-brødre. Han mangler stadig at svare på spørgsmål om tillægsanklagen om hærværk på en personbil. Det vil retten tage hul på ved næste retsmøde, som er på torsdag. Der vil Per Vorre også svare på spørgsmål i retten, og de første vidner vil blive indkaldt, blandt andet en dyrlæge, der har taget billeder af nogle af fuglene.
Dermed lukker TV MIDTVEST ned for livebloggen for i dag.
Forsvarer stiller sidste spørgsmål
Forsvareren vil gerne have afklaret en sidste ting.
- Jeg mindes, at der helt i starten blev spurgt, om Fødevarestyrelsen slog alle dyr ned, da de var på besøg i januar 2021. Gjorde de det?, spørger han sin klient.
- Det er jo det. De tror, de er dygtige, men nej, de fangede ikke dem alle sammen, siger Ole Vorre.
Ville ikke 'spilde sin tid' på at give forklaring til politiet
Ulrik Panduro siger, at han har et sidste spørgsmål til Ole Vorre for nu.
- Hvordan kan det være, at du ikke har villet afgive forklaring til politiet?, spørger anklageren.
- Det er ligesom om, politiet er sådan nogle børn, der følger efter Fødevarestyrelsen, begynder Ole Vorre, men anklageren afbryder for at få Ole Vorre til at svare mere konkret på spørgsmålet.
- Jeg vil ikke spilde min tid på det. Jeg har andet at lave end at køre frem og tilbage, siger Ole Vorre.
Dommer må irettesætte en tilhører
Dommeren må afbryde tiltale Ole Vorres forklaring for at irettesætte en af tilhørerne, der sidder på en stol bagerst i retten.
- I skal ikke sidde og fægte med armene. Det er ikke tilladt at tilkendegive noget som helst i forhold til, hvad der bliver sagt her i retten, understreger dommeren.
Kvinden svarer 'okay', og Ole Vorre fortsætter sin forklaring.
Ole Vorre undlod at oplyse om fugles oprindelse: - Det er ikke min skyld, de er så dumme
Et af tiltaleforholdene handler om, at brødrene har undladt at give Fødevarestyrelsen en fortegnelse over, hvor en bestand af fugle kom fra. Ole Vorre gentager, at fuglene var fra egen avl.
- Det er det, jeg sagde. De ællinger, vi talte om, bliver større hver dag, og det kan jeg jo altså ikke stoppe, siger Ole Vorre.
- Men hvorfor giver du dem ikke den oplysning, spørger anklageren.
- Jeg gider ikke bøvle med dem. Det er ikke min skyld, at de er så dumme, som de er, siger Ole Vorre og understreger, hvor upraktisk det er, at Fødevarestyrelsen kommer forbi.
Fastholder påstand om lave krav til fugle til udsætning
Igen og igen gentager Ole Vorre, at der ikke er alle de krav, som han er tiltalt for at overskride, når det gælder hold af fugle til udsætning.
- I princippet måtte du smide 10 fugle et sted og sige "bliv der". Det gør man jo af praktiske årsager ikke, men det kunne man, siger Ole Vorre for at understrege, hvor få kravene ifølge ham er.
Undlod at give oplysninger om køb og salg af fugle
Retsmødet er genoptaget. Ulrik Panduro spørger ind til et af de sidste punkter i anklageskriftet. Her er brødrene tiltalt for at have undladt at give oplysninger om køb og salg af nogle fugle.
- Det er egen opdræt, så er det ikke pligtigt, siger Ole Vorre blandt andet.
- Det er ællinger og dyr fra egen avl. Det er kun voksne dyr, der skal registreres, og de var der, siger han i retten.
Kort pause
Retten holder en kort pause. Mødet fortsætter 14.40.
Anklageskrift: Sø blev forurenet af foder og afføring
Næste punkt i tiltalen, som Ulrik Panduro spørger Ole Vorre ind til, drejer sig om overtrædelse af miljøbeskyttelsesloven.
Ifølge anklageskriftet har brødrene 'tilført stoffer, der kan forurene vandet i søen', fordi et andehold på cirka 1000 ænder blev fodret direkte på bredden og i søen, og dermed blev søen forurenet - både af forrådnelse af foderet og af afføringen fra det store andehold.
Ole Vorre forklarer, at når det regner meget, så er det svært at undgå, at der ryger foder fra bredden og ned i søen.
- Det ville være fuldstændig hul i hovedet at smide foder i søen, siger Ole Vorre i retten.
Anklager: Hvorfor fjernede du ikke de næbringe?
- Er det korrekt, at de dyr, der var på Møllevej 2 d. 8. juli 2021 tilhørte Vorre Vildt?, spørger anklageren.
- Ja, svarer Ole Vorre.
- Havde dyrene næbringe i?
- Ja, dem havde (Ole Vorres bekendte) sat i, siger Ole Vorre.
- To måneder efter, I havde fundet ud af, at de ikke måtte have næbringene i, havde de dem stadig i. Hvorfor havde du ikke taget dem ud?
Ole Vorre svarer, at det er af hensyn til dyrevelfærd - de ville lide, hvis han fjernede dem, siger han.
Kadavere i rørfælder
Anklageren spørger ind til en sidste ting omkring tilsynet den 19. maj. Ifølge anklageskriftet er der blevet fundet kadavere fra fasaner og gråænder i rørfælder.
Ole Vorre forklarer, at det, som han tidligere har nævnt, kun er trafikdræbte dyr, han har brugt til fælderne.
Gennemgår billeder af indhegninger
Ole Vorres forsvarsadvokat vil gerne have ham til at forholde sig til nogle billeder, der indgår som et bilag i sagen. Forsvareren spørger, om de forskellige volierer/indhegninger på billederne er blevet brugt til udsætning eller opdræt.
Ole Vorre gennemgår dem og forklarer, at flere af dem blot blev brugt til udsætning og derfor lever op til kravene.
Indhegninger var lige, som de skulle være, forklarer Ole Vorre
Ved samme kontrol som førnævnte den 19. maj 2021 opdagede Fødevarestyrelsen også ifølge anklageskriftet, at en fasankok ikke havde adgang til vand.
- Jeg skal ikke kunne sige, om truget er væltet, siger Ole Vorre.
Næste punkt i tiltaleforholdet omhandler samme kontrol, hvor der også var to fasankokke, der ifølge anklageskriftet var opstaldet uforsvarligt, fordi der ikke var plads nok. Desuden var der ikke etableret tilstrækkeligt hegn, og foder og vand var ikke overdækket, fremgår det af anklageskriftet.
Ole Vorre mener, at de registreringer kan være rigtige nok, men at det ikke er problematisk, fordi det er udsætningsvolierer, som han også har nævnt før.
Både anklager og tiltalte hæver stemmerne
Bølgerne går lidt højt i retssalen, da anklageren forsøger at få Ole Vorre til at forklare nogle omstændigheder omkring, hvordan han har holdt dyr.
Ole Vorre virker igen irriteret over anklagerens spørgsmål og omvendt.
Mens Ole Vorre afgiver forklaring, sidder Per Vorre og forholder sig roligt - han sidder foroverbøjet og kigger mest ned i bordet foran sig.
- Det er direkte løgn
Anklageren læser højt fra en telefonisk partshøring af de to brødre med Fødevarestyrelsen i den anden ende.
Det drejer sig om de tre ænder, der ifølge anklageskriftet er blevet behandlet grovere uforsvarligt.
Ole forklaret, at de tre andrikker ikke var gået i fælderne, men var blevet sat deri af Ole for at lokke rovdyr tættere på, så der "kunne ske regulering af disse".
- Det er direkte løgn. Jeg har ikke fortalt det der, før jeg har fået dokumenteret, at det er blevet optaget, siger Ole Vorre.