Naboer raser over enorme solceller - nu har de selv bygget en model
Modstandere af solcelleanlæg raser over planlagt energipark. Lørdag mødte naboerne op på en mark for at vise deres utilfredshed.
På en mark ved Kvorning er begejstringen for en kommende energipark langt fra stor.
- Vi frygter, at folk flytter herfra, og at de ikke kan sælge deres huse. De er i det hele taget ikke ret dyre her i området, forklarer formanden for Viborgs Landsbydistrikter og borger i nabobyen Kvorning, Susanne Kraft.
Energipark Tjele kommer til at bestå af tre delprojekter. Det første værende et solcelleanlæg på marken lige uden for Kvorning.
Her har modstandere af projektet selv udformet en model, der skal vise, hvor store solcellepanelerne bliver.
- Det virker voldsomt. Det er et stort anlæg. Og der skal være 120.000 af dem. Det er simpelthen så voldsomt et anlæg, mener David Munk-Bogager, der også er aktiv i protesten mod energiparken.
Vil gerne den grønne omstilling, men...
Selv afviser alle naboerne og modstanderne af projektet, at det er, fordi de ikke vil den grønne omstilling, at utilfredsheden ulmer.
Klinger det ikke lidt hult, at I gerne vil den grønne omstilling, men bare ikke når det er i jeres egen baghave?
- Det kan man måske godt sige, men det er ikke grønt, og det er godt nok stort. Det er ikke fordelt rundt i hele kommunen, pointerer Susanne Kraft.
Modstanden for projektet mærker Lars Mogensen (LA), der som medlem af Klima- og Miljøudvalget, er med til planlægningen.
- Jeg tror, at uanset hvor pokker, vi havde lagt det her henne i Viborg Kommune, så ville de nærmeste naboer sige, hvorfor her. Når vi nu skal den grønne omstilling, så skal det jo være et sted, forklarer han.
Føler sig forbigået
Susanne Kraft er ikke kun utilfreds med selve anlægget. Hun er også frustreret over, at ingen af borgerne får noget ud af anlæggets placering. Alene på marken, hvor demonstrationen mod anlægget fandt sted, vil der blive produceret strøm svarende til 15.000 husstandes elforbrug.
Borgerne får bare ikke noget af den.
- Vi får ikke billigere strøm af det. Det gavner ikke os, pointerer hun.
Og det er rigtigt, erkender Lars Mogensen, der dog mener, at der er grund til optimisme alligevel.
- De får kompensation jævnfør lovgivningen. Så de får noget, og de har mulighed for at købe noget strøm, men det er ikke den lokale strøm, de får, fortæller han.
Mangler anlægget selv strøm, fås det fra det lokale elnet, og det, frygter Susanne Kraft, kan resultere i højere elpriser for naboerne, men sådan er det ikke, mener den fremmødte politiker.
- Nu er det jo sådan, at elpriser ikke kun er bestemt ud fra Kvorning. Det er bestemt nationalt, fortæller Lars Mogensen.
Beskyttet natur
Den nye energipark kommer til at påvirke beskyttede naturområder omkring Tjele.
Naturområder, som fik nabo Bitten Pedersen til at flytte til området i sin tid.
- Vi bor i et Natura 2000-område. Vi har forsøgt at genoprette Tjele Langsø. Vi har Ø Bakker, og vi har et område lige så smukt som Hald Hovedgård og Dollerup Bakker. Vi fortjener at få den samme behandling, mener hun.
Projektet kan dispensere visse regler i skovloven, museumsloven og naturbeskyttelsesloven, efter det er blevet statsligt udpeget som en national energipark.
I 2023 lavede Regeringen og en række andre partier en aftale, der skulle gøre det nemmere at igangsætte energiparker. Her blev det muliggjort at dispensere regler, hvis det er nødvendigt.
Bitten Pedersen frygter derfor, at projektet vil betyde farvel til flere arter.
- Rigtig natur byttet ud med en tivolisering. Skal vi så have udkigstårne ud over solcelleparker og fugle uden vinger, efter de har stødt sammen med vindmøller?, spørg Bitten Pedersen.
Energipark Tjele skal dække et område på 700 hektar. Der skal efter planen sættes i alt 13 vindmøller op, flere solcelleanlæg, et biogasanlæg og på sigt et Power-to-X-anlæg.
Modstanderne af energiparken har tænkt sig at møde op foran rådhuset i Viborg på næste byrådsmøde den 29. januar.