Sygehus var ved at drukne: Nu kommer børn med ondt i maven i Forstoppelsesskole

Rigtig mange børn døjer med forstoppelse. Faktisk var Børn og Unge Klinikken i Viborg i 2019 ved at drukne i henvendelser om netop det. Så nu har de startet Forstoppelsesskolen.

4:10
Kom med i Forstoppelsesskolen her.

Én torsdag i måneden inviteres 10 børn og deres forældre til to timer på skolebænken i Forstoppelsesskolen.

- Augusta har døjet med meget ondt i maven i rigtig mange år. Hun var ked af det og begyndte at trække sig lidt i forhold til de andre børn. Så har vi fundet ud af, det er, fordi hun har forstoppelse, siger Augustas mor.

- Jannik har være bange for at gå på toilettet, siden han var mindre, kan Janniks far fortælle.

Augusta og Jannik er bare to ud af rigtig mange børn og unge, der døjer med forstoppelse.

Over 1500 henvendelser om forstoppelse

Det kan de i den grad mærke på Regionshospitalet i Viborg.

Tilbage i 2019 modtog sygehuset over 1500 henvendelser om forstoppelse.

- Vi var ved at drukne henvendelser med forstoppede børn, siger sygeplejerske Maite Thostrup.

Derfor besluttede sygeplejerske Nanna Stensvig Ballentin og klinisk diætist Esther Hvass 2021 at oprette Forstoppelsesskolen.

Her møder familier både sygeplejersker, en fysioterapeut, en diætist og en psykolog.

- Vi har mulighed for at trække samarbejdspartnere ind, så vi kan snakke både generel behandling for forstoppelse, men også kost og bevægelse og det psykologiske aspekt, siger Nanna Stensvig Ballentin.

Charlotte Bækgaard Jensen, mor til Augusta, er så glad for, at der nu bliver sat fokus på problematikken. Og hun har mange forventninger til Forstoppelsesskolen.

- Jeg forventer, vi får nogle tricks til, at Augusta får det bedre med det her problem. At hun lærer, hvordan hun mærker sin krop, og at jeg som forælder får nogle fif til, hvordan jeg får lidt ekstra fibre lidt ekstra væske i hende, siger hun.

Det med at gå på toilet er ikke noget, vi snakker om - og det gælder for både børn og forældre.

Det er afføring, det er klamt. Det er forbundet med flovhed, at man ikke har styr på den del af det,  fortæller psykolog Hanne Engbjerg.

- Vi vil gerne - udover at kunne give dem en bedre behandling - bryde det tabu, det er. For det er faktisk en meget vigtig del af vores almindelige velbefindende at kunne snakke om det her med afføringen, siger sygeplejerske Nanna Stensvig Ballentin.

Forstoppelse er ofte længerevarende og kan udvikle sig til en stressfaktor for hele familien.

- I starten vil det jo ikke være noget, der giver en større udfordring i hjemmet. Men hvis det ikke ligesom løser sig lidt af sig selv, eller hvis man ikke selv har fundet løsningerne i det, så vil det give rigtig meget stress både i forældrene og i barnet, siger psykolog Hanne Engbjerg, der har arbejdet med børn og unge i mange år.

Forstoppelse er stressende for hele familien

I Forstoppelsesskolen får eleverne og deres familie gennem leg og læring en række konkrete redskaber til at håndtere en forstoppelse, og som det måske vigtigste finder de ud af, at de ikke er alene.

- Rigtig mange børn føler de er de eneste i hele verden med en forstoppelsesproblematik. Og det er faktisk noget af det, vi er mest glade for, at børnene møder andre ligesindede, siger sygeplejerske Nanna Stensvig Ballentin

Også kosten spiller en vigtig rolle, hvis man skal undgå at blive forstoppet. Derfor fortæller klinisk diætist Esther Hvass om både pasta, gulerødder og agurker.

- Vi snakker fuldkorn, frugt, grønt og væske. Fibrene har stor betydning for vores velbefindende i forhold til at komme af med vores afføring, siger Esther Hvass.

Havregryn og kakao i strømpe

En af legene består blandt andet af havregryn, kakao og vand formet som små pølser. Her skal børnene prøve at stoppe en pølse gennem en strømpe, der skal gøre det ud for en tarm.

Skal det lykkes, kræver det, at der hældes rigtig meget vand ned sammen med. Legen er for at sætte fokus på, hvor vigtigt det er at drikke rigtig meget.

- Noget af det, vi oplever rigtig tit, er, at børnene får alt for lidt at drikke. Det gælder både i børnehaven, men det gælder også i skolerne, og det gælder også tit derhjemme, siger sygeplejerske Maite Thostrup.

Skolen slutter selvfølgelig med et frikvarter, hvor børnene har tid til at lege, for bevægelse er også vigtig for at undgå forstoppelse.

- Mødet med andre børn er rigtig vigtig og det, at de finder ud af, at der er andre i samme båd. De får vejledning til at ændre situationen, det giver også noget håb i forhold til, at det kan blive anderledes, siger psykolog Hanne Engbjerg.

Både Augusta og Jannik forlader skolen med et smil på læben.

- Jeg tænker, Forstoppelseskolen er helt genial. Den skulle jeg have oplevet for mange år siden. Siger Augustas mor, Charlotte Bækgaard Jensen.

Og Jannik kan fortælle at han har fået noget afføringsmiddel, så kan han helt frivillig gå på toilet uden at det gør ondt.