Omstridt stutteri går konkurs: Det ved vi, og det mangler vi svar på

Hvad skal der ske med hestene? Hvad betyder det for politiets arbejde? Få overblikket her.

Myndighederne aflagde torsdag et tilsynsbesøg ved stutteriet og flere tilhørende ejendomme. Fredag er det erklæret konkurs.
Myndighederne aflagde torsdag et tilsynsbesøg ved stutteriet og flere tilhørende ejendomme. Fredag er det erklæret konkurs.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

Stutteriet Viegård Stutteri ApS ved Skals nord for Viborg er fredag begæret konkurs ved skifteretten i Viborg.

Det sker efter længere tids massiv medieomtale, hvor stutteriets ejer, John Byrialen, er blevet beskyldt for dyremishandling.

Foruden Viegård Stutteri ApS er Vieland ApS samt John Byrialsen selv også begæret konkurs.

John Byrialsen har selv nægtet, at han har mishandlet dyrene, men i august fandt politiet nedgravede rester fra omkring 50 heste på stutteriet, og siden har der været flere tilsyn på stedet.

Herunder får du et overblik over, hvad vi ved i sagen, og hvad vi endnu mangler svar på.

Hvad skal der ske med dyrene?

Ved et uanmeldt tilsynsbesøg torsdag tilså Midt- og Vestjyllands Politi sammen med Fødevarestyrelsen godt 400 heste på 16 forskellige lokationer.

De mange heste skal nu passes af nogle andre end John Byrialsen, oplyser Johnny Madsen fra DreistStorgaard Advokater i Aarhus, der er blevet udpeget som kurator for konkursboet.

- Vi er blevet enige om, at det kører bedre uden ham, så vi sætter et andet hold på. Vi har både holdet og dyrlæger til at tage over, men der er nogle heste, som skal væk. Der går for mange til, at vi som kuratorer vil tage ansvaret for en længerevarende drift, siger han.

Hvad ledte til konkursen?

Fredagens konkurs kommer ifølge kuratoren langt fra som et lyn fra en klar himmel.

Det bliver bekræftet af de regnskaber, som TV MIDTVEST tidligere har set nærmere på for Viegård Stutteri.

I årsregnskabet for 2022, der blev godkendt på en generalforsamling i marts, hedder det, at "der kan rejses betydelig tvivl om selskabets mulighed for at fortsætte driften".

Selskabets revisor noterer sig blandt andet, at selskabet ikke har indberettet moms til tiden.

Samtidig viser regnskabet, at stutteriets gæld er vokset stødt siden 2015 frem til 2020, hvor selskabet blev begæret konkurs ved Skifteretten i Viborg.

Den gang lykkedes det efter kun én dag at redde virksomheden.

Hvad betyder konkursen for myndighedernes arbejde?

Midt- og Vestjyllands Politi har løbende efterforsket, om der er sket nogen strafbare forhold på stutteriet.

Fredagens konkurs ændrer ikke noget ved politiets arbejde, fortæller vicepolitiinspektør Christian Toftemark, der er leder af lokalpolitiet i Viborg, som står for efterforskningen.

Han forklarer, at forpligtelsen til at tage sig af hestene nu overgår til konkursboet.

- Vi fortsætter vores arbejde med at sikre forholdene for hestene på stutteriet. Vi vil fortsat lave kontroller, når det måtte være nødvendigt, og vi vil følge op på de pålæg, der allerede er givet. Nu er det så bare kurators opgave at sikre, at betingelserne bliver opfyldt, siger han.

Fødevarestyrelsen og politiet var torsdag på et uanmeldt tilsyn ved stutteriet.
Fødevarestyrelsen og politiet var torsdag på et uanmeldt tilsyn ved stutteriet.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

TV MIDTVEST har også været i kontakt med Flemming Kure Marker, veterinærchef i Fødevarestyrelsen. Han understreger, at konkursen heller ikke betyder noget for styrelsens indsats.

- Vi arbejder videre med de sager, vi så i går. Sagsbehandlingen fortsætter, og de pålæg, der er givet, står stadig ved magt, siger han.

Hvad skal der ske med konkursboet?

Når en virksomhed går konkurs, er det kurators opgave at tilgodese kreditorernes interesser.

Det betyder med andre ord, at kurator Johnny Madsen skal forsøge at skaffe så mange penge som muligt til de virksomheder, stutteriet og John Byrialsen skylder penge til.

Det gælder blandt andre Hedensted-virksomheden Euro Steel 1988 ApS, der har været med til at udpege boets to kuratorer.

Johnny Madsen oplyser, at man blandt andet vil forsøge at sælge de mange heste. Derudover vil man formodentlig også forsøge at afhænde de ejendomme, der hører til selskaberne.

Kuratoren skal også udarbejde en kuratorredegørelse, der indeholder en liste over de forskellige kreditorer og deres tilgodehavender. 

Hvad siger John Byrialsen?

Det er uvist, hvad John Byrialsen siger til konkursen.

TV MIDTVEST har ligesom en lang række andre medier forgæves forsøgt at få en kommentar fra ham, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

John Byrialsen har ikke kommenteret konkursen.
John Byrialsen har ikke kommenteret konkursen.

I forhold til økonomien fremgår det af stutteriets seneste regnskab, at man i foråret forventede, "at afsætningen på de kinesiske og amerikanske markeder vil stige de kommende år, hvilket forventeligt vil medføre en forbedret indtjening på sigt".

Hvad med de øvrige selskaber?

John Byrialsen er indehaver af flere selskaber, fremgår det af Det Centrale Virksomhedsregister (CVR).

Kurator John Madsen oplyser til TV MIDTVEST, at det udelukkende er selskaberne Viegård Stutteri ApS, Vieland ApS samt John Byrialsen, der er blevet begæret konkurs.

John Byrialsen er fortsat ejer af Handel med heste John Byrialsen samt Låstrupgårds ApS.

Låstrupgård er ifølge CVR etableret med det formål at "drive stutteri, hingstestation samt handel med heste og lignende virksomhed."

Begge selskaber er personligt ejet af John Byrialsen.