Sensationelt fund: Historisk borg fundet efter mange års søgen
Det er slut med at gisne om, hvordan danmarkshistorien er forløbet ved de fem Halder i Viborg.
Begejstringen vil ingen ende tage for arkæologerne på Viborg Museum, for alt tyder nu på, at deres lange søgen efter en ganske særlig borg er ovre.
Fem egepæle har nemlig endegyldigt bevist, at den sagnomspundne Niels Bugges borg på Hald er fundet.
- Det er fantastisk stort, og et rigtig smukt stykke systematisk arkæologisk håndværk vi er stolte af, jubler museumsinspektør Jesper Hjermind i en pressemeddelelse.
Bekræftelsen kommer efter, at arkæologerne i forrige måned fandt de fem egepæle dybt under borggården på Hald Slot ved Hald Sø. Fundet viser sig at udgøre sydsiden af en borgbanke, som er meget ældre end det nuværende Hald Slot fra 1520’erne.
Præcis datering
Niels Bugge blev dræbt i 1358, og det har været muligt at datere egepælene meget præcist til den periode.
De fem meget solide pæle er eller blevet fældet i vinteren mellem 1347 og 1348, og de er uden tvivl blevet anvendt til at bygge borgbanken kort efter fældningen. Niels Bugge købte området ved Hald Sø i 1346 og byggede herefter en borg, og der passer fundenes datering perfekt.
- Bingo! Det er helt fantastisk, at vi lykkedes med at ramme lige ned i Bugges borg. Resultatet er skelsættende for vores forståelse af Hald, og det hamrer et syvtommersøm i Danmarkshistorien. Nu ved vi, at Niels Bugge faktisk byggede borg ved Hald Sø, og det er lige præcis der nede under det senere Hald Slot, og altså ikke alle mulige andre steder i Hald-området, udtaler en storsmilende Jesper Hjermind, der står i spidsen for de arkæologiske undersøgelser på Hald.
Lang tids søgen
Placeringen af Niels Bugges borg har længe været ukendt.
Indtil for nylig var antagelsen, at borgen var identisk med den ganske store borgbanke, som ligger lige overfor Niels Bugges Kro, cirka en kilometer fra Hald Ruin. Men det undersøgte Viborg Museums arkæologer i 2016.
De undersøgelser viser klart, at denne borg næppe nogensinde er blevet færdigbygget, og at den er påbegyndt omkring 1250-1300, altså før Bugge købte Hald eller overhovedet var blevet født.
Siden har Viborg Museums arkæologer foretaget flere systematiske undersøgelser, der blandt andet har skulle udpege det mest oplagte sted, hvor man kunne finde spor af Bugges borg.