Hjemmefødsler hitter: "Det handler om tryghed"

Antallet af midt- og vestjyske par, der vælger at føde hjemme, er mere end fordoblet. Iben og Claus Kiilerich valgte trygheden frem for sygehuset.

8:45
Se her, hvordan Iben og Claus Kiilerichs datter kom til verden hjemme i parrets stue i Sunds.

- Jeg føler mig sikrere derhjemme og mere tryg. Det er stille og rolige omgivelser. Vi kan bare være os selv og afslappede.

Sådan fortæller Iben og Claus Kiilerich om baggrunden for beslutningen om at føde deres datter Karoline hjemme i stuen i Sunds. Og meget tyder på, at flere par har det som dem. 

Antallet af hjemmefødsler stiger og stiger i den midt- og vestjyske landsdel. I 2014 var der i hele Region Midtjylland 114 planlagte hjemmefødsler. I 2016 var tallet steget til 330. Det er en stigning på 184 procent. 

Når flere vælger den planlagte hjemmefødsel, så skyldes det ønsket om tryghed, lyder det fra chefjordemoder på Hospitalsenhed Vest i Herning og Holstebro, Ann Fogsgaard.

- De fleste siger, at de gerne vil være i deres egne rammer. De vil være i deres eget hus, i deres eget tøj, for det er dér, de synes, det er helt naturligt at føde deres barn. Og mange kvinder siger jo også, at ”det at føde børn er jo ikke en sygdom, og derfor vil jeg rigtig gerne være hjemme,” fortæller Ann Fogsgaard.

Som chefjordemoder kan hun sagtens forstå, at flere og flere aktivt vælger den planlagte hjemmefødsel til. Og det er vigtigt, at valgmuligheden er der. 

Et stort fødekar i stuen dannede rammen om Iben Kiilerichs fødsel. 
Et stort fødekar i stuen dannede rammen om Iben Kiilerichs fødsel. 
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

- Det vigtige er jo, at familien føder der, hvor de er mest trygge. For nogen er det i egne rammer derhjemme og andre synes, at tryghed er på et sygehus, hvor der er et større setup. Det er rigtig vigtigt, at vi understøtter parret i dét, der er tryghed for dem, siger hun.

For Iben og Claus Kiilerich i Sunds handler det i særdeleshed om tryghed. For Claus er hjemmefødslen også en oplagt chance for at trække i arbejdstøjet.

- Der vil nok være mere brug for mig herhjemme, end der ville være inde på et sygehus. Det håber jeg i hvert fald, siger Claus Kiilerich. 

- Ja, og jeg tror også, det er nemmere for dig at være afslappet i det. Du ville nok være mere rastløs inde på sygehuset, for hvad skulle du lave?, siger Iben Kiilerich.

- Ja, hvordan ville jeg kunne hjælpe med noget? Herhjemme kan jeg altid lave et eller andet.

Møder fordomme fra venner og familie

Men parret har mødt fordomme fra venner og familie. Ét spørgsmål har de især hørt igen og igen: ”Jamen, er det nu også sikkert?

- Og så må man jo fortælle, at det ER sikkert. Det er mindre stressende. Og heldigvis er der også mange der synes, det er spændende. Men de fleste har reageret med at sige: ”At I tør.”, fortæller Claus Kiilerich.

Når først valget om en hjemmefødsel er taget, så bliver parret tilknyttet et specielt team af tre jordemødre, der udelukkende arbejder med hjemmefødsler. Og også dét skaber tryghed.

- Parrene kender os alle fra teamet, så det er helt sikkert mere roligt. Og det gør faktisk, at veerne har tendens til at være bedre og komme mere af sig selv. De bliver ikke forstyrret af udefrakommende ting, fortæller Stine Høy Blixt, der er jordemoder i hjemmefødselsteamet og kvinden, der tog i mod Iben og Claus Kiilerichs datter hjemme i deres stue. 

Uden nogen former for dramatik kom lille Karoline til verden hjemme i sine forældres stue. Hjemmefødsler er i følge eksperter lige så sikkert som en fødsel på et sygehus. 
Uden nogen former for dramatik kom lille Karoline til verden hjemme i sine forældres stue. Hjemmefødsler er i følge eksperter lige så sikkert som en fødsel på et sygehus. 

Men hvad nu hvis, noget går galt? Hvad gør man, når man står hjemme i stuen og ikke har et lægeteam ved hånden? Er det ikke farligt? Der er mange spørgsmål og fordomme om hjemmefødsler. Men der er ingen grund til bekymring, lyder det.

- Vi visiterer ret stramt. Der er en lang række kriterier, der skal være opfyldt, før man overhovedet anbefaler en hjemmefødsel, fortæller Stine Høy Blixt.

Og når først hjemmefødslen er i gang, så holder jordemoderen meget nøje øje med, at alt forløber, som det skal.

- Hvis der er en hjertelyd, der enten er for hurtig eller for langsom, hvis der er grønt fostervand, eller hvis der er noget, jeg bliver bekymret over, jamen så er mine kollegaer kun et opkald væk, og så laver vi en overflyttelse til sygehuset.

Det betyder konkret, at jordemoderen enten sender parret med egen bil til sygehuset og selv kører bagefter, eller at jordemoderen tilkalder en ambulance, så den fødende hurtigt og sikkert kan blive fragtet til sygehuset, hvor et lægeteam står klar til at assistere under fødslen. 

- Hvis man sørger for, at dem, der føder hjemme, det er ukomplicerede fødende og fødende, hvor der ikke har været nogle komplikationer i løbet af graviditeten, så viser alle undersøgelser, at så er det lige så sikkert at føde hjemme, som det er at føde på et sygehus, fortæller Ann Fogsgaard.

 

Chefjordemoder forventer flere hjemmefødsler

Og måske netop derfor forventer chefjordemoderen også, at antallet af hjemmefødsler vil stige i de kommende år. Men også de klassiske sygehusfødsler skal lade sig inspireres af hjemmefødslerne.

- Vi skal blive bedre til at skabe en atmosfære, som er lidt mere hjemlig også på sygehusene, lyder det fra chefjordemoder Ann Fogsgaard.