Indsats mod trafikdræbte oddere virker
Trafikzone med et odderskilt har fået bilister til at løfte foden fra speederen.
Antallet af oddere i den danske natur er de sidste 30 år steget fra 200 til 2500 i Jylland. Det pelsede dyr har ellers haft det svært – især i trafikken. Men et odderskilt, der er et af de seneste tiltag for at sikre dyret, ser ud til at have virket efter hensigten.
- Der er ikke fundet dræbte oddere, og der er ikke sket ulykker, og trafiktællinger viser, at hastigheden er faldet med to kilometer i timen, siger Ivar Sande, afdelingsleder ved Vejdirektoratet.
Strækningen, han taler om, er ved Hagebro på hovedvejen mellem Holstebro og Viborg. Her satte Vejdirektoratet i 2016 helt nye odderskilte op som et forsøg.
Zoolog Morten Vissing fra Ferskvandscenter Aqua i Silkeborg har i 11 år arbejdet med odderen. Han mener, at odderen spiller så stor en rolle i de danske vandløb, at man er nødt til at hjælpe den lidt på vej og gøre en indsats for at mindske antallet af trafikdræbte dyr.
- Af en eller anden mærkelig grund har oddere ikke lyst til at svømme under broer. Så når odderen kommer svømmende, vil den typisk gå op ad vandet, over broen og ned i vandet igen. Og det er jo så der, de bliver udsat for biler, siger han.
Hvis en hunodder dræbes i trafikken, efterlader hun muligvis unger i reden. De er afhængige af hende, og derfor vil de dø af sult, hvis hun dør. Nogle af ungerne er heldige at blive fundet, og nogle af dem bliver indleveret på Aqua i Silkeborg, hvor de da har stor sandsynlighed for at overleve.
- Hugo var helt skind og ben, da han kom ind, og ham måtte vi så have flasket op. Og Liv var dækket af spyfluelarver, så de havde ligesom set, hvilken vej det gik med hende, siger Morten Vissing.
Når de får en lille odderunge ind kan de være nødt til at give den sutteflaske og så kan det ikke undgås at de bliver lidt tamme, derfor kommer Liv og Hugo aldrig tilbage til naturen.
Hvis odderskiltet efter fem års forsøg viser sig at have en effekt, så skal det indstilles til ministeren og kan efterfølgende blive en del af Vejdirektoratets skilteportofølge.