Cronhammer-skulptur revet ned under mystiske omstændigheder

Cronhammer-skulptur revet ned under mystiske omstændigheder: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

skrottet Cronhammer skulptur
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

En skulptur lavet af kunstneren Ingvar Cronhammar er blevet solgt til skrot i Odense. Kunstneren kalder det selv trist og besynderligt.

I 1993 fejrede Odense Tekniske Skole sit 150-års jubliæum, og det skulle markeres med noget helt særligt.

Valget faldt på kunstneren Ingvar Cronhammar, der lavede skulpturen Camp Fire, der siden har prydet grunden ud for skolens bygninger.

I hvert fald indtil torsdag.

Af en grund, som ingen tilsyneladende kan finde, er skulpturen blevet pillet ned, skåret i stykker og solgt til skrot. Uden at hverken kommunen, Den Tekniske Skole, som siden har flyttet, eller den nuværende ejer af bygningerne har vidst noget som helst om det.

- Det er helt forrykt. Vi er helt rystede, siger Anders Wedel Berthelsen, der er formand for Odense Bys Kunstfond, og sidder i Odense Byråd, til TV 2.

Cronhammar: Det er godt nok besynderligt

Kunstneren selv er ikke meget klogere på, hvad der er sket.

- Det er godt nok noget trist noget, og meget besynderligt. Jeg kan slet ikke finde ud af, hvad fanden det er for en historie, siger Ingvar Cronhammar til TV 2.

Men måske kan han alligevel kaste en smule lys over, hvad der kan være sket. For godt to uger siden blev han nemlig ringet op af nogen, der skulle flytte skulpturen og derfor ville have noget viden om skulpturens vægt og proportioner.

- Som jeg husker det, var det en vognmand, der var blevet bedt af Teknisk Skole om at flytte den. Men det var jo overhovedet ikke det, der skete.

- Det er godt nok mærkeligt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Ingvar Cronhammar.

Juridisk efterspil på vej

Både kommunen og kunstneren overvejer nu at gå videre med sagen.

- Jeg ved ikke endnu, hvad jeg vil gøre. Men jeg vil i hvert fald rådføre mig med min sagfører, understreger Ingvar Cronhammar.

Det var kommunen, der ejede grunden og skulpturen, og Anders Wedel Berthelsen fortæller, at et erstatningskrav formentlig vil komme på tale. Problemet er bare, at der ikke er nogen, der ved, hvem der er ansvarlig.

- Nu skal vi lige sunde os lidt oven på det her og så skal vi jo have undersøgt det i bund, understreger han.

Fyens Stiftstidende har talt med Jesper Steen Tastesen, administrerende direktør for Tasfo Selskaberne, der købt ebygningerne, der husede Odense Tekniske Skole tidligere. Han understreger over for avisen, at han ikke anede noget om, at skulpturen skulle flyttes eller tages ned.

Formand for Kunstfond: Det er helt vanvittigt 
        
Ritzau skriver, at formanden i Odense Bys Kunstfond, Anders W. Berthelsen, fredag skal på jagt. Han skal finde ud af, hvem der har givet ordre til at få revet en skulptur af Ingvar Cronhammar, som stod ved Munke Mose i Odense, ned.
    
- Det er helt vanvittigt. Jeg har aldrig oplevet i min tid som formand for fonden, at en af vores skulpturer er blevet revet ned og fjernet, siger han.
    
- Det er mig en gåde, hvordan nogen kan have givet tilladelse til det. Det tror egentlig heller ikke, at der er.
    
Kunstfonden ejede skulpturen, der oprindeligt blev givet til en erhvervsskole, som havde hjemme i nogle nærliggende bygninger. Skolen er siden flyttet fra bygningerne.
    
De nye ejere af bygningerne, Tasfo Selskaberne, er dog ikke ejere af skulpturen. Til Fyens Stiftstidende oplyser selskabets direktør, at de ikke har haft noget at gøre med skulpturen hverken før eller efter nedrivningen.
    
I Odense Bys Kunstfond gør man sig klar til at rejse et erstatningskrav.
    
- Jeg skrev i aftes rundt til de øvrige bestyrelsesmedlemmer og orienterede dem om situationen og forberedte dem på, at de nok på et tidspunkt skal forholde sig til en erstatningssag, siger Anders W. Berthelsen.
    
- Jeg kan ikke se andet for mig. Det er jo en kunstværk af værdi siger han til ritzau.