SF: Sæt pant på flere plastikflasker
SF vil have pant på flere plastikflasker.
Der er for mange plastikflasker, der går uden om pantsystemet, mener SF. Det skal der gøres noget ved.
- Den lavest hængende frugt er da lige at udvide vores pantsystem, så det også tager de flasker med, for pantsystemet er da ligeglad med, hvad der er i flaskerne, siger partiets miljøordfører, Trine Torp.
Når hun taler om 'de flasker', henviser hun til 156 millioner plastikflasker, der årligt ryger uden om systemet og blandt andet havner i naturen. Trine Torp og hendes partikollega fra Europaparlamentet, Margrete Auken, var tirsdag på stranden i Holstebro Kommune for at samle plastikaffald i et forsøg på at sætte fokus på problemet.
Varehuschef: Kompliceret pantsystem
Hos Kvickly i Holstebro forstår varehuschef Martin Nymand godt idéen, men ser alligevel nogle problemer forbundet til en eventuel udvidelse af pantsystemet.
- Vi har verdens mest avancerede pantsystem med flest typer pant, så det vil ikke gøre det mindre kompliceret. Hvad der er pant på, og hvad der ikke er pant på, har forbrugerne lidt svært ved at forstå i forvejen i dag, forklarer han.
Minister vil undersøge idéen
Det har ikke været muligt at interviewe miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i dag, men i en mail skriver han til TV MIDTVEST:
I Danmark har vi et velfungerende pant- og retursystem, der sikrer, at dåser, flasker og glas ikke ender i naturen og i vores miljø. Jeg er opmærksom på problematikken omkring, hvorvidt plastik fra fx juice-flasker skal være omfattet af systemet eller ej. Derfor har jeg iværksat en undersøgelse af de økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved at udvide pantsystemet til at omfatte f.eks. juiceprodukter. Afhængigt af resultaterne heraf vil et initiativ eventuelt kunne indgå i den kommende nationale handlingsplan mod plastforurening.