Skarven truer fiskebestanden i Skjern Å
Trods store anstrengelser for at holde laksebestanden i Skjern Å i live, viser ny undersøgelse at op mod 60% ynglen aldrig når ud i havet.
Nye prøver fra en fiskefælde i Skjern Å tyder på, at andelen af lakseyngel - også kaldet smold - aldrig når forbi slusen i Hvide Sande og ud i havet. Folkene bag undersøgelsen mener, det er skarven der er den store skurk.
- Undersøgelserne sidste år viste, at der kun trak 21.000 smold ud, og det var markant mindre, end vi havde forventet, siger Søren Larsen, der er fiskemester i Skjern Å Sammenslutningen. Foreningen arbejder med at opretholde laksebestanden i Skjern Å.
- Det vi så ved helt konkret fra undersøgelserne, hvor en del af fiskene blev mærket, det var jo at skarven som efterfølgende spiste omkring 60% af de fisk, der svømmede ud igennem fjorden, siger Søren Larsen.
Den sultne skarv
Bestanden af skarv er stigende, og samtidigt falder bestanden af fisk i åen. F.eks arten stalling, der igennem flere år er blevet kraftigt reduceret i åen.
- En fisk, der førhen var helt almindelig, er bestanden i dag reduceret med noget der ligner 99% og den er i dag total fredet, siger Søren Larsen.
Undersøgelser af lakseudtrækket begyndte i 2016. På baggrund af den seneste optælling frygter fiskerne, at skarven ender med helt at gøre det af med laksebestanden i åen.
- For skjern Å systemet kan det betyde, tror jeg, at laksen bliver totalfredet igen, og for de andre fiskearter i åen, så tror jeg at stallingen er i akut fare for at blive udryddet, siger Søren Larsen.
Miljøstyrelsen: Det er en balance, og der er ikke noget quickfix
Allerede nu sker der en regulering af skarven. Private kan søge tilladelse til at skyde skarv, der hvor de giver problemer. Henrik Lykke Sørensen fra Miljøstyrelsen Sydjylland, der er ansvarlig for området, mener ikke, der findes nogen letkøbt løsning.
- Hvis man har dem på et begrænset område, så er det relativt let at holde det fri for skarv, men har man derimod et stort område som Skjern Å og dens opland, så er det en vanskelig, næsten umlig opgave, siger Henrik Lykke Sørensen.
- Vi tror den bedste løsning er at fjerne kolonierne i Ringkøbing Fjord, mener Søren Larsen.
Men det afviser Henrik Lykke Sørensen.
- Vi har vurderet, at det rummer for store ricici i forhold til at få spredt skarvene i flere små kolonier.
- Det er ikke en opgave som forsvinder. Det vil være vedvarende en opgave og der er ikke nogen lette løsninger, der er ikke noget quickfix på det her. Vi er nødt til at arbejde med at finde den balance vi ønsker i forhold til den beskyttelse der skal være af både skarven og de andre arter, siger Henrik Lykke Sørensen fra Miljøstyrelsen Sydjylland.