Bent har været igennem 'et rent helvede' - nu flyder blodet på hans gårdsplads
Den 57-årige minkavler står tilbage med det store spørgsmål om, hvad hans fremtid bringer, nu hvor hans livsværk er væk.
Der skal komme en afslutning og en afklaring, og det kan ikke ske hurtigt nok.
Sådan lyder meldingen fra Bent Kloster, der har en minkfarm ved Nørre Nissum. Alle hans mink er nu blevet aflivet, men mareridtet for ham er ikke slut endnu.
For på hans gårdsplads flyder der blod og fedt ud af de to containere, som Fødevarestyrelsen har efterladt med døde mink.
- Alle vores mink er blevet aflivet. Det blev vi færdige med søndag klokken 14.30. Der fik jeg at vide, at containeren formentlig ville blive hentet i løbet af søndagen. Men de står her stadig, og de lækker. Især den ene lækker meget. I går kom der blod ud, og i dag er det fedt. Det gør nok også, at der ikke er lige så stort tryk derinde. Det er ret ulækkert at se på, og det lugter, forklarer Bent Kloster.
Både Bent Kloster selv og Fødevarestyrelsen ville gerne have placeret de to containere, hvorfra det nu flyder ud fra, på andre steder på farmen, men det var ikke muligt.
Derfor står de nu på gårdspladsen, hvor Bent Kloster og hans kone, Birgit, kun er en ændret vindretning fra at få lugten fra de døde mink ind i deres private bolig.
Fødevarestyrelsen har meddelt minkavleren, at de vil prøve at suge det blod og fedt, som flyder ud af containerne, op. Men de har ikke givet nogen tidsramme på, hvornår det sker.
- Der kan altid komme ræve, hunde, katte og fugle. Vores egen hund har jeg spærret inde, selvom den plejer at færdes frit her, siger Bent Kloster.
Før alle minkene blev aflivet, var der konstateret coronavirus blandt besætningen hos Bent Kloster.
Mogens Jensen kan ikke fortsætte
Det er fødevareminister Mogens Jensen, der står med det overordnede ansvar i sagen om aflivning af alle mink i Danmark. Men sådan skal det ikke blive ved med at være, synes Bent Kloster.
For efter det kom frem, at regeringen mangler lovhjemmel til at beordre alle mink i Danmark aflivet, skal det koste ministeren posten.
- En minister, der ikke følger den danske grundlov, skal ikke være minister i Danmark – efter min mening. Det er ikke sikkert, at det er godt for vores erhverv, at der skiftes minister, for efter min viden har vi haft en god dialog med Mogens Jensen. Men når man ikke følger grundloven, kan man ikke være minister i Danmark, konstaterer minkavleren.
Generelt føler Bent Kloster, at han og de andre minkavlere har arbejdet meget op ad bakke.
- Jeg synes ikke, at vi er blevet behandlet ordentligt, og jeg synes, at det har været en stor forvirring det hele. Der har ikke været en overordnet styring på noget som helst. Det er rystende i sådan en situation, hvor man nedlægger mange arbejdspladser og et helt erhverv.
Livsværket er væk – hvad nu?
Der har dog også været lys i en ellers mørk tid. Det lys er kommet i form af opbakning til mange af landets minkavlere, inklusiv Bent Kloster.
- Det har været et rent helvede, men vi har fået en utrolig opbakning fra naboer og også nogle, vi slet ikke havde forventet henvendelser fra. Det er rigtig dejligt. Jeg har snakket rigtig meget i telefon med gode kolleger den sidste uge, siger Bent Kloster.
Alligevel står han tilbage med et stort spørgsmål.
For lige så længe, der mangler afklaring på, hvordan minkavlerne i Danmark bliver kompenseret, ved han ikke, hvordan hans økonomi ser ud.
Og når der så er svaret på det, kommer der et andet stort spørgsmål frem: Hvad bringer fremtiden så specifikt for Bent Kloster?
- Det er mit livsværk, og det er min livsstil. Jeg bliver 58 til marts, og jeg ved ikke, hvad jeg skal. Det er svært, siger han.