Hjemmeværnet fjernet fra hospitalsindgange - deres ressourcer skal spares
Hjemmeværnet fik kun lov til at hjælpe med at undgå smittespredning på hospitaler i to dage. Deres ressourcer skal spares, selv om de har 4.000 folk.
Hjemmeværnet nåede kun lige at finde sig til rette i indgangene til hospitalerne i Herning og Holstebro.
Her skulle de hjælpe patienter til at undgå smittespredning i indgangene, men to dage efter er de væk igen.
- Vi er jo smadder ærgerlige over det her. Vi var godt klar over, at det var en kraftigt signal at sende med uniformerede mænd til at varetage skalsikring, men på den anden side, siger Rikke Leander Læbel, beredskabschef og overlæge i Hospitalsenheden Vest.
Årsagen, til at hjemmeværnet ikke længere må udføre opgaven, er ifølge Politiet et spørgsmål om ressourcer.
- Man har besluttet fra nationalt hold, at man gerne vil spare Hjemmeværnets ressourcer til andre opgaver, der måtte komme, hvor deres kompetencer skulle anvendes, siger Claus Hilborg, chefpolitiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Handler ikke om ressourcer
Chefen for Hjemmeværnet her i regionen, Per Martin Nikolajsen, ærgrer sig over, at de ikke længere må hjælpe hospitalerne.
Han forstår ikke begrundelse om, at det handler om ressourcer, for de har mere en 4.000 mand, der står klar til at rykke ud.
- Jeg har bedt om en skriftlig redegørelse fra NOST (den Nationale Operative Stab red.) for, at vi skulle fjernes, siger Per Martin Nikolajsen.
Den Nationale Operative Stab, som har taget beslutningen om at sende Hjemmeværnet hjem, repræsenterer Politiet, Forsvaret og Sundhedssektoren.
Imponeret over hjælpen
Hjemmeværnet har stået ved indgangene siden i onsdags og blev fjernet i morges klokken syv.
I den korte tid, de har stået der, har sundhedspersonalet været meget tilfredse med deres hjælp.
- Vi har været meget imponeret over deres måde at håndtere opgaven på, så vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over, at det er sådan, det må være, siger Rikke Leander Læbel.
På Hospitalerne fastholder de sikringen foran indgangene, men har i stedet hyret vagtfirmaet Jysk Vikarservice (JVS) til at løse opgaven.
- Vi havde ikke troet, det var nødvendigt med et privat vagtfirma, men det var sådan det blev.
Indtil videre skal firmaet stå vagt i weekenden. Herefter vil hospitalerne prøve at få klaret opgaven med deres eget personale.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den Nationale Operative Stab.