Jonna og Gunnar er ikke alene: Fortvivlede forældre savner deres børn med handicap
Torsdag viste TV MIDTVEST gensynet mellem et par forældre og deres multihandicappede søn. Siden har indslaget fået mange reaktioner fra forældre i lignende situationer.
Torsdag måtte Jonna og Gunnar Sangill endelig besøge deres multihandicappede søn. Det var første gang, de så ham, siden Danmark lukkede ned.
Sønnen Kean havde fået det dårligt, fordi han troede, at hans forældre havde forladt ham.
Derfor blev det besluttet at lade forældrene besøge ham - selvom det som udgangspunkt ikke er tilladt på nuværende tidspunkt på grund af risikoen for coronasmitte.
- Vi kan ikke sætte ord på det. Vi er så taknemmelige, lød det fra Jonna Sangill.
TV MIDTVEST var med til gensynet, og indslaget er sidenhen blevet kommenteret af andre forældre, som stadig ikke har fået lov til at se deres handicappede børn.
Det har ikke været muligt, siden der kom forbud mod at besøge bosteder, plejehjem og sygehuse.
- Føler så meget med dem. Har selv en multihandicappet datter, som jeg ikke har set i 5 uger nu, skriver en seer.
- Vi har også en handicappet datter, som vi heller ikke har set i 6 uger, skriver en anden.
Indslaget fik tårerne til at trille
Karina Krogsgaard Madsen fra Hurup har selv en multihandicappet datter, som familien ikke har set i fem uger.
Derfor gjorde indslaget om Kean Sangill og hans forældre stort indtryk.
- Jeg kunne relatere rigtig meget. Jeg sad med vand i øjnene, fortæller Karina Krogsgaard Madsen.
Karina Madsens datter, 23-årige Henriette, har ikke noget sprog. Derfor frygter Karina Madsen, at hendes datter føler sig forladt, fordi hun ikke har fået det ugentlige besøg med kys og kram fra sine forældre.
- Det er ikke rart. Slet ikke når man ved, at de er handicappede. Så føler man, at man skal passe ekstra på dem, fortæller Karina Madsen.
- Vi ved jo ikke, hvad der foregår i hendes hoved. Tror hun, at vi har opgivet hende? Og vil hun straffe os ved ikke at kigge på os, når vi må besøge hende igen?
Savnet til sin datter blev så stort for Karina Madsen, at hun to gange er taget ud på bostedet for at se Henriette gennem vinduet.
Hun fortæller, at hun gjorde det for sin egen skyld. Derfor fik Henriette heller ikke sin mor at se gennem vinduet, da det formentligt ville skabe mere forvirring.
- Første gang må jeg indrømme, der stortudede jeg. Jeg havde ellers sagt til mig selv, at det ville jeg ikke, men det hele kom bare op i mig, da jeg så hende, siger Karina Madsen.
Ifølge Karina Madsen er meldingen fra Thisted Kommune, at forbuddet mod besøg gælder indtil første juli, medmindre myndighederne åbner Danmark op inden.
Aldrig været adskilt så længe
På Bostedet Hjaltesvej i Skive bor 34-årige Anja Aakjær.
Hun plejer at være hos sine forældre to gange i måneden og få besøg hver uge. Men nu er det seks uger siden, at datter og forældre har set hinanden.
- Jamen, hun forstår jo ikke en dyt af det, for hun er udviklingshæmmet, fortæller Mie Aakjær, der er mor til Anja.
Mie Aakjær taler i telefon med sin datter en gang i ugen, så Anja ved, at hendes forældre ikke er forsvundet.
- Dem, hun ikke ser i lang tid, plejer at være døde, så det forstår hun ikke. Så ringer vi, så hun hører vores stemmer, så hun ved, at vi er i live, fortæller Mie Aakjær.
Mie Aakjær har aldrig været adskilt så længe fra sin datter.
Og selvom bostedet faktisk har åbnet op for, at Mie Aakjær må tage sin datter hjem i nogle dage, så vurderer hun, at prisen er for høj.
- Så skal hun i karantæne i 48 timer på bostedet. Så må hun ikke være i fællesarealerne og fælleskøkkenet, og det vil hun simpelthen ikke kunne forstå. Det er hun alt for nysgerrig til, siger Mie Aakjær.
Undrende forælder
Specielt her i påsken mærker Mie Aakjær, at alt ikke er som det plejer. For her i helligdagene plejer de at have Anja hjemme.
Men i år er Anja på sit bosted, og Mie Aakjær knokler i hjemmeplejen i Viborg. Og det job giver anledning til en undring over, hvorfor hun ikke må besøge sin datter.
- I mit job kommer jeg ind til alle borgerne i Viborg, så jeg tænker, hvad er bevæggrundene for, at man ikke må besøge bosteder?
- Min datter og de andre på bostedet er udviklingshæmmede. De har ikke kroniske sygdomme, som gør dem i kritisk tilstand, siger Mie Aakjær.
I Skive Kommune gælder forbuddet mod besøg på bosteder indtil 10. maj.