Smittetallet falder: Lemvig er klassens duks - restauranter håber på flere gæster

Kontakttallet er faldet fra 1,5 til 0,8 på ganske få uger. Altså hvor mange personer, en smittet i gennemsnit overfører coronavirus til. Og det giver håb hos restauranterne, der skriger på flere gæster.

Siden 14. maj har fiskerestauranten Bjarnes Fisk kun måttet lukke 25 gæster ind ad gangen - selvom der er plads til det dobbelte.
Siden 14. maj har fiskerestauranten Bjarnes Fisk kun måttet lukke 25 gæster ind ad gangen - selvom der er plads til det dobbelte.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Siden den 14. maj har fiskerestauranten Bjarnes Fisk i Lemvig kun måttet lukke 25 gæster ind ad gangen - selvom der oprindeligt er plads til det dobbelte.

- Det er jo en omvæltning og en tilpasning, men slet ikke optimalt, siger Karina Stefansen Skinnerup, som ejer restauranten.

Coronavirus og afstandskrav spænder ben for antallet, men det går bedre med at begrænse smitten - også i Lemvig Kommune. Inden for den seneste uge har der ikke været et eneste nyt smittetilfælde. Og i hele regionen er blot tre indlagt med Covid-19.

- Vi kan jo håbe på, at vi så får lov til at åbne mere op. Det handler selvfølgelig om sikkerhed, og vi følger retningslinjerne så længe, men det er simpelthen nødvendigt økonomisk, siger hun.

Den gode udvikling har også fået sundhedsministeren til at give et skulderklap til alle, der følger myndighedernes anvisninger, fra sin profil på det sociale medie Twitter.
Den gode udvikling har også fået sundhedsministeren til at give et skulderklap til alle, der følger myndighedernes anvisninger, fra sin profil på det sociale medie Twitter.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Sundhedsordfører afviser mere åbning

Formanden for Danmarks Restauranter og Caféer er glad for smitteudviklingen, og håber ligeledes på, at der snart bliver åbnet mere op, så de kan få flere folk i restauranterne.

- Mange restauranter har en kapacitetsnedgang på 40 procent eller derover på indendørs servering, så derfor har vi brug for, at der sker et eller andet, siger Jacob Niebuhr, der selv driver restaurant i Silkeborg.

Og Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet, mener også, at det kan være et godt sted at fortsætte genåbningen, som situationen er nu.

- Restauranter kan man egentlig åbne til tæt på normal kapacitet, vil jeg foreslå. For det er begrænset, hvor mange, der bliver samlet tæt, og det er under strukterede forhold, siger han.

Men ifølge den socialdemokratiske sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, er det slet ikke nu, at restauranterne skal slå dørene helt op - selvom det går fremad.

- Vi gør det rigtige, og det skal vi naturligvis blive ved med. Vi skal ikke tro, at den er hjemme, og så læne os tilbage og slippe det hele løs, for så er det, at virussen kan stikke af igen, siger han.

2:24