Sundhedsstyrelsen forklarer åbning af skole og institutioner
Der har de seneste dage været en del usikkerhed om genåbning af skoler og dagtilbud. Nu forklarer Sundhedsstyrelsen, hvorfor man har vurderet, det er forsvarligt.
Om få dage må de yngste folkeskoleelever komme i skole igen ligesom børnehave- og dagplejebørn.
Skoler og dagtilbud har været lukket i næsten en måned på grund af smittefaren, og derfor har mange forældre været bekymrede for at skulle sende deres yngste afsted, mens coronavirus stadig er i samfundet.
Søndag har Sundhedsstyrelsen udgivet en pressemeddelelse, hvor de forklarer, hvorfor genåbningen er forsvarlig.
I den kan man blandt andet læse, at Sundhedsstyrelsen vurderer, det er forsvarligt at åbne for disse tilbud, fordi den overordnede udvikling i coronaepidimien i Danmark ser ud til at få et mere langvarigt og knap så voldsomt forløb.
Samtidig peger viden fra udlandet på, at der ikke ses så mange smittede hos børn. Børn, der får COVID-19, får ofte ganske milde forløb, og de smitter sandsynligvis heller ikke så meget.
Sundhedstyrelsen skriver også:
- Når man genåbner dele af samfundet, så vil der også være en større risiko for smittespredning, og der vil formentlig også komme en stigning i smitten. For at imødegå dette, har Sundhedsstyrelsen udarbejdet retningslinjer, som stiller nogle meget skærpede krav til skoler og dagtilbud, skriver styrelsen i pressemeddelelsen.
Individuelle hensyn til børn i risikogruppen
Hvis man er utryg ved at sende sit barn i skole, fordi barnet er i en risikogruppe, kan man nu søge hjælp i en vejledning, som børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab har lavet.
- De børn, der allerede inden skoler og dagtilbud lukkede, var hjemme på grund af sundhedsforhold, skal heller ikke møde i skole og dagtilbud, når de åbner igen.
- Børnelægerne beskriver også, at børn, som er i behandling for en række sygdomme, heller ikke skal møde i skole eller dagtilbud, står der i pressemeddelsen.
Ellers råder Sundhedsstyrelsen til, at bekymrede forældre kan tage en snak med barnets læge eller skoleledelsen, som kan vurdere, om det er muligt at tage særlige hensyn til barnet.
I forhold til voksne i risikogruppen skriver Sundhedsstyrelsen, at man vil tage kontakt til de lægefaglige selskaber og patientforeninger for at udarbejde en beskrivelse, der skal gøre det mere klart, hvordan de skal forholde sig.
Den umiddelbare vurdering fra Sundhedsstyrelsen er dog, at det vil være ganske få i risikogruppen, som vil blive anbefalet ikke at møde på arbejde.