I 2018 tog virksomhed del i at rydde op i elektronikaffald - i dag står det usorteret i Bording
Virksomheden Fragmentum tog i efteråret 2018 opgaven om at hjælpe med at rydde forsvarligt op på et konkursbos elektronikaffald på sig. Det er dog ikke sket. I stedet har de flyttet affaldet fra kommune til kommune.
En regulær affaldsnomade har gjort et foreløbigt stop i Bording.
I 2018 bød virksomheden Fragmentum fra Herning sig til, da elektronisk affald, som Danweee Recycling efterlod sig i Hedehusene øst for Roskilde, da den gik konkurs.
Problemet er bare, at affaldet ikke er blevet genanvendt endnu.
- Det er en trist sag, for samfundet betaler for, at nogen skal tage hånd om det her affald, men der bliver ikke taget hånd om det. Affaldet har mig bekendt bevæget sig rundt i Danmark fra Taastrup via Hedensted til Herning og nu her til på tre år, siger Henrik Engedahl (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune.
Det elektroniske affald indeholder elementer, der er skadelige for miljøet, og derfor skal affaldet sorteres, så det, der kan blive genbrugt, sorteres for sig, og det, som skal bortskaffes på en forsvarlig måde, skilles fra. Men efter uoverensstemmelse med Herning Kommune blev det i 2019 flyttet til Bording. Her har det ligget på en industrigrund, indtil det for nylig igen blev flyttet. Denne gang til nabogrunden.
- Her har det stået i tre måneders tid. Det er ikke holdbart. Man kan ikke bare stille det til opbevaring her og lade det stå. Det er frustrerende. Når man kører forbi her flere gange om ugen, giver det bare mere irritation, fortæller Henrik Engedahl.
Sagsbehandling genstarter ved hver flytning
Kommunerne har ikke haft nemt ved at arbejde med Fragmentum. Virksomheden har sjældent svaret på kommunernes henvendelser, og når henvendelserne bliver seriøse, er affaldet fjernet.
- Først beder vi om en forklaring på, hvornår affaldet fjernes, så sender vi en advarsel, så kan det komme i en høring og til sidst ender det med en politianmeldelse. Når en kommune er begyndt at stille spørgsmålstegn ved affaldet, så har firmaet fjernet det, siger Henrik Engedahl.
Sagsbehandlingen kan ikke overføres fra kommune til kommune, og derfor starter processen forfra, hver gang Fragmentum flytter affaldet.
- På den korte bane forstyrrer det ikke nogen, men på sigt kan det være miljøskadet. Vi er også blevet snydt, for der er nogen, som har betalt for, at det her affald skulle behandles, og det er det ikke blevet. Samtidig er kommunen i gang med en masse papirarbejde i den her sag, og det kan jo være forgæves, hvis affaldet fjernes igen, siger Henrik Engedahl.
Direktøren for Fragmentum, Brian Friis Knudsen, har lørdag ikke ønsket at medvirke i et interview med TV MIDTVEST.
Vil have ændret lovgivningen
Henrik Engedahl vil have ændret lovgivningen, når det kommer til firmaer, der arbejder med at genanvende affald. For som loven er nu, kan en kommune ikke stille kvalitetskrav til virksomheder, der behandler miljøskadeligt affald.
- Firmaerne får jo penge for det her. Vi vil gerne have mulighed for at stille nogle krav til de her virksomheder. Hvis man vil åbne en børnehave for eksempel, skal man betale et depositum, så hvis børnehaven lukker, har kommunen nogle penge, de kan tage sig af børnene for. På samme måde vil vi også gerne kunne stille krav til virksomheder.
- Det kunne også være til virksomhedens historik. Har man erfaring med det her, og har man de rigtig maskiner? Har man økonomien til at løfte opgaven? Det har vi ikke hjemmel til at gøre ifølge lovgivningen, fortæller formanden for Teknik og Miljøudvalget i Ikast-Brande kommune.
Derfor har kommunen sendt et brev til miljøministeren, hvor man efterlyser et indgreb, som giver kommunerne nogle værktøjer til at gribe ind og sikre, at den slags langstrakte opmagasineringer ikke fortsætter eller gentager sig.