Rundt om EM i Tractor Pulling: - Det er uhyggelig heftigt
Det blev en våd, forsinket og fadølsfyldt omgang til EM i Tractor Pulling i Brande. Her får du et saftigt sammendrag.
Det med at skrive en artikel er ofte noget, vi journalister gør i flæng. Men denne gang blev det vanskeligere, for jeg vidste ikke, hvad ret mange af de personer, vi havde talt med, hedder.
Årsagen er simpel: Det her er et sammendrag af vores direkte digitale dækning af EM i Tractor Pulling i Brande sidste weekend, hvorfra vi endte med at sende live i seks timer. Her ville det være noget forstyrrende at indstille transmissionen hver gang, en kilde skulle sige og stave sit fulde navn og dernæst fortælle, hvor vedkommende kom fra.
Egentlig skulle vi "kun" have sendt i fire timer, men når regnen vælter ned fra oven, så skubber det altså sådan et europamesterskab.
Men heldigvis var det ikke kun banen, som risikerede at blive våd. Øllene smagte nemlig godt denne lørdag.
- Det er sgu fed'. Vi er bare ude at hygge os, sagde en ung mand, som velforsynet hang i en bar, inden hans kammerat fortsatte.
- Vi har fået, så det passer.
Et andet sted blandt publikum mødte min kollega Frederikke Dammark en ikke helt appelsinfri nordmand.
- Jeg er skideligeglad med Tractor Pulling. Vi kommer for at feste. Jeg ved intet om Tractor Pulling.
I alt blev der i løbet af weekendens træk drukket godt 11.000 liter øl af de godt 10.000 publikummer. Dertil kom shots og Jäger Bombs, som i år var den store dille blandt de alkoholindtagende tilskuere.
Møgbeskidt
På alle måder blev Brande Pulling Arena sådan en efterårsweekend i september en legeplads. Både på banen og i baren, men faktisk også for de mindste, der hoppede rundt i mudderet.
- Jeg tror ikke, man har været rigtigt herude, hvis man ikke er blevet lidt beskidt, sagde en kvinde.
Brande Pulling Arena består af to baner. I lørdags blev den ene brugt til LandboUngdoms DM - den anden blev brugt til EM i otte forskellige klasser. Og når EM-traktorerne kører med noget finere mønster på dækkene og er knap så tunge, så må banen altså ikke blive for fedtet. Så mange gange måtte 20-30 frivillige løbe til og fra banen med plastik.
Er det ikke lidt noget lortearbejde?, spurgte jeg én af dem.
Jo, man bliver våd.
Våd og møgbeskidt?
Ja. Mest møgbeskidt.
Til store glæde for alle omkring europamesterskabet. Ikke mindst Karsten ”Bigfoot” Christensen, der var tovholder i Ryttergården, hvor kørere og teams holder til før og efter trækkene.
- Banematerialet holder sig, som det skal, og vi får ikke banen ødelagt af vand, sagde han.
Og sådan en bane er altså sårbar - og langt mere avanceret sat sammen end et stykke mark. Det er nærmest en videnskab at lave det optimale underlag til Tractor Pulling.
- Det er ikke noget, man bare lige kan. At præparere den her bane har taget to uger, uddybede "Bigfoot" og fortsatte:
- Som chaufførerne siger, skal den føles som en god boksmadras. Den skal være kompakt på toppen, men man skal mærke, at den fjedrer i bunden.
Så de var påpasselige med, at den blev dækket til, så snart der kom dråber fra skyen. Og trækkeriet måtte derfor trække ud i flere timer. Men det var ikke udelukkende skidt.
- Det bliver mørkt, og det bliver fed', for så kommer der ild op af udstødningerne, og det er det, folk vil have. Det bliver rigtig godt, sagde Patrick Hansen, der var frivillig koordinator ved EM.
- Så spiller vi ikke golf
Rundt i de otte klasser ved EM var der selvsagt også en del danske hold. Blandt andet Team Blue Dream Tractor Pulling fra Løgstør, hvor Dennis Immersen sad bag rattet.
- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi har en masse sponsorer, der hjælper os. Det er på hobbyplan, vi kører, men vi putter selvfølgelig også en frygtelig masse penge i det selv. Så går vi ikke til golf og sådan noget.
Og det kan man måske indimellem undre sig over. For ud over at koste hundredtusindvis - og for nogen millioner - af kroner hvert år, så larmer det. Meget. Rigtig meget.
Ved man noget om, hvor meget det larmer?
- Enhver klog mand inden for øreverdenen vil sige for meget. Det gør ondt i ørerne at stå ved siden af banen uden at putte fingrene i ørene. Det kan larme. Det garanterer jeg, forklarede "Bigfoot" og slog fast:
- Det er uhyggelig heftigt.
Bastian skulle på Burger King
Regnvejr og begejstring var i det hele taget ikke i modstrid med hinanden i Brande. Blandt mange, mange andre talte Frederikke Dammark i løbet af de seks timer med en tysk kvinde bosiddende i London.
- Det er det største, vi nogensinde har set. Og klasserne og antallet af dem er fantastisk. Og så er folk venlige, og alle snakker med hinanden.
Der var mennesker fra blandt andet Norge, Sverige, Finland, Tyskland, England og Belgien - nå ja, og så var der drengen Bastian fra Rimmerhus vest for Herning.
- Traktorerne buldrer, og så kommer der røg op af skorstenen.
Og det var selvfølgelig fedt, men hvad lige så vigtigt var det, der skulle ske, når den sidste traktor havde trukket.
- Når vi er til traktortræk, så er det lige ind forbi Burger King i Herning på vej hjem. Det er altid så dejligt.
Sportslig succes - og fiasko
I løbet af EM-weekenden var der cirka 250 traktorer på banen.
Lørdag fokuserede vi på klasserne Pro Stock og Heavy Modified. Til dagligt er vilkårene for kørerne, at de har ét forsøg til at nå de 100 meter med slæden (Full Pull) for at kvalificere sig til finalen (Pull Off). Til EM er det lidt anderledes. Her har de almindeligvis to forsøg. Men på grund af regn ændrede dommerne reglerne for at kunne nå at afvikle de programsatte klasser.
- Det er lige vilkår for alle, sagde Michael Galsgaard fra Hurup i Thy, inden han og John Deere 2 brummede hen på banen.
Han kørte i Pro Stock, hvor i alt 18 kørere stillede til start. Og højst usædvanligt var han den eneste, som nåede de 100 meter.
- Det blev helt godt. Det kunne ikke være bedre. Alt flaskede sig for os i dag, og vi gjorde de rigtige ting. Det var ét træk, der var nok til at afgøre det. Det er lidt specielt – det har vi nok ikke prøvet før til et europamesterskab.
Dermed er han nu både forsvarende mester i EM, DM og Euro Cup, der svarer til Champions League i fodbold og håndbold.
I samme klasse gik det helt galt for kører Thomas Feldager fra Aulum-holdet Team Blue Power.
- Der er hul i motorblokken. Vi skal have lavet en ny motor, så det kan vi så få vinteren til at gå med.
Er du skuffet?
Ja, jeg ville gerne have været i finalen, sagde han efter sit mislykkede træk.
Blandt de danske favoritter i klassen var også Bredahl Brothers fra Timring vest for Herning. Også her kiksede trækket helt og aldeles.
- Vi satsede for meget i dag. Vi troede, banen var bedre, end den var. Vi fik overhovedet ingen vægtoverførsel fra banen af. Det kunne ikke have gået dårligere. Det var virkelig skidt det her. Vi må ned og have en gravøl nu, sagde ham bag rattet, Tobias Bredahl, efterfølgende.
Og han blev ikke modsagt af sin far, Ole Bredahl.
- Det var virkelig dårligt. Det var helt ad helvede til. Vi har kørt godt i løbet af året, men det her mislykkedes fuldstændig for os.
I lørdagens sidste - og weekendens allerstærkeste - klasse, Heavy Modified, deltog Skjern-holdet Fenrir Maxi Traction. Her trak kører Søren Jakobsen i samarbejde med traktoren 10.000 hestekræfter en andenplads hjem. Kun overgået af en endnu stærkere hollænder.
- Jeg har hørt, de bruger fem millioner om året på Tractor Pulling.
Det er lidt mere end jer?
Ja, det er en del, sagde Søren Jakobsens far, Peder Jakobsen, da klassen var afgjort.
Og på den måde blev vores digitale dækning på tvmidtvest.dk rundet af lørdag den 7. september 2019. Det samme er nu tilfældet for den her artikel.