Landsby vil have fjernvarme: - Vi skal have en løsning nu

Borris er én af de små byer i Midt- og Vestjylland, som brændende ønsker sig fjernvarme. Men det er ikke så nemt endda at få varmen helt ud til landsbyen.

2:17
Lars Rahbæk kalder situationen for 'kritisk'.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Lars Rahbæk har boet i Borris mellem Skjern og Sønder Felding i 14 år. 

Han er glad for at bo i den lille by, og der er mange fordele ved at bo i et mindre samfund, siger han. 

Desværre er der nu også kommet væsentlige ulemper. 

- Det er ikke så dyrt at købe hus herude, men der er andet, der følger med. Jeg har betalt det samme for gas og el i november og december i år, som vi har betalt i hele 2020. Det synes jeg, sætter situationen lidt i relief, siger Lars Rahbæk, og kalder byens situation for 'kritisk'. 

Fjernvarme langvejs fra

Krisen kommer af, at Borris er én af de mindre byer, som ikke har fjernvarmenet.

Her bliver husene opvarmet med for eksempel gasfyr, og det er blevet dyrt.

Det kan Lars Rahbæk skrive under på.

- Det her er kritisk, det er virkelig meget kritisk. Man kan så diskutere, hvor lang tid er det meget kritisk. Det er der ingen, der ved. Men man er nødt til at forholde sig til, at det er meget kritisk, siger Lars Rahbæk.

Derfor har borgerne i Borris med lokalrådets formand, Jes Nissen, i spidsen indkaldt til møde. De skal tale om muligheden for fjernvarme. 

- Vi skal have en løsning nu, siger formanden for lokalrådet, Jes Nissen.
- Vi skal have en løsning nu, siger formanden for lokalrådet, Jes Nissen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det er ikke noget, man bare lige gør, slår Jes Nissen fast. 

For husene i Borris skal i så fald kobles til fjernvarmeværket i Skjern, som ligger omkring ni kilometer fra landsbyen. 

- De meldinger, vi får, fra andelsbaserede fjernvarmeværker er, at de ikke kan forpligte deres andelshavere til at betale for, at vi kan få lagt rør til fjernvarme helt herud. 

- Så vi skal selv bekoste rørlægningen fra Skjern til Borris, og derefter selv udbygge nettet i Borris.

Huse med gasfyr sælger ikke

Men der er også andre alternativer til fjernvarmen. Han peger på, at nogle borgere måske vil investere i en varmepumpe, som formentlig kan sættes hurtigere op end fjernvarmen kan komme til byen - og det vil gøre det endnu mere svært at investere i fjernvarmen for resten. 

- Vi skal have afklaring på borgermødet. Hvis vi skal med i et større investeringsprojekt, så vil den procentdel af lokalbefolkningen, som er villige til at gå med i et fællesprojekt, blive reduceret med de, som når at investere i en varmepumpe. 

- Så tidsfaktoren i det her spil er helt central. Selvom staten har krævet, at kommuner skal melde ud til alle, som ikke kan få fjernvarme inden 31.12, så er det ikke godt nok for os, så er løbet kørt. Vi skal have en løsning nu, siger lokalformanden. 

Han frygter, at de dyre gasfyr i landsbyens huse er med til at affolke byen. 

- Vi har allerede set, at konsekvensen er, at husene ikke bliver solgt. Vi ser børnefamilier, som har vist interesse for huse i Borris, som springer fra, fordi der er gasvarme i huset. Det er jo en faktor, vi må forholde os til, siger Jes Nissen. 

Allerede i april 2022 lavede Nationalbanken en analyse, som viste at særligt gasfyrede huse i provinsen og i landdistrikterne vil blive ramt af prisfald på huse med gasfyr.

- Alt andet lige vil prisen på huse med gas falde med ca. 73.000 kr. i gennemsnit, hvis gasprisen stabiliserer sig på de finansielle markeders nuværende forventning til gasprisen i 2024, lyder det i analysen.

For stor forskel mellem byerne

Lars Rahbæk er en borger, som i høj grad glæder sig til at komme til borgermøde i sin by. 

Men der er lange udsigter til fjernvarme, og de langsigtede løsninger bekymrer ham. 

Derfor efterspørger han politisk handling. 

- Forskellen må ikke være for stor mellem store og små byer. Her er man nødt til at kigge på, om man kan give en hånd til dem, som virkelig er pressede lige nu. Der skal ske noget markant, ikke bare at udskyde regningen, men at man støtter op om fjernvarmeaktiviteter i de mindre byer, siger Lars Rahbæk fra Borris.

Fjernvarmemødet finder sted 24. oktober.