Dina Raabjerg åbner for at se på atomkraft
Der er behov for at se på flere teknologier, lyder det fra ordfører.
Der er behov for at se på, om atomkraft skal være en del af danske elforsyning.
Det fastslår energi- og forsyningsordfører i De Konservative Dina Raabjerg.
- Vi er ikke der, hvor vi tænker, at vindmølleteknologien har spillet fallit. Men vi er nødt til at se på, hvilke teknologier der også er behov for, siger hun til TV MIDTVEST.
Meldingen fra det midtjyske folketingsmedlem kommer samme dag, som partiformand i De Konservative Mona Juul i et interview med Jyllands-Posten erklærer sig parat til atomkraft i Danmark.
De to konservative kvinder varsler samtidigt et de de facto opgør med det forbud mod atomkraft, der har været gældende i Danmark siden 1985.
- Vi vil have en dialog om det. Det er ikke en enten eller, men et både og. Det skal også diskuteres, om det er kernekraft som i andre lande, eller nogle af de mindre reaktorer, som vi ser forsøg med, siger Dina Raabjerg.
Diskuteret under oliekrise
Spørgsmålet om atomkraft har løbende været diskuteret i Danmark.
I forbindelse med oliekrisen i starten af 70'erne opstod der debat om indførslen af atomkraft.
Debatten kulminerede i 1985, da regeringen efter pres fra en stadig større del af befolkningen indførte det forbud, konservative nu vil gøre op med.
- Jeg er en af dem, der i 80'erne var skræmt fra vid og sans. Men vi må bare sige, at det (atomkraft, red.) ikke slået så mange mennesker ihjel, som andre energiformer, siger Dina Raabjerg og henviser til luftforurening fra fossile kraftværker.
Hovedparten af Folketingets partier er imod et opgør med forbuddet, men Liberal Alliance har tidligere talt for at ophæve forbuddet.
Argument holder ikke
I 2023 vurderede Klimarådet, at atomkraft i Danmark er ikke nødvendigt for at sikre en høj elforsyningssikkerhed.
Konklusionen bygger blandt andet på, at undersøgelser fra Det Internationale Energiagentur, IEA, der viser, at el fra atomkraft med al sandsynlighed vil være dyrere end strøm fra vind og sol.
Samtidig peger Klimarådet på, at atomkraft ikke ville kunne nå at bidrage til elforsyningssikkerheden i 2040, selv hvis beslutningen om etablering om atomkraft blev taget i dag.
Det argument giver Dina Raabjerg ikke meget for.
- Når det tager flere år at sætte en vindmølle op, så kan man ikke bruge tiden som argument. Det er også dyrt at sætte solceller op, så prisen er heller ikke et argument, mener hun.
Dina Raabjerg håber, at der hurtigt bliver åbnet for at etablere atomkraft.
- Jeg kunne godt ønske, at vi kom fra dialog og diskussion til noget mere konkret ret hurtigt, siger hun.