Fast Arbejde

Kristian droppede ud af sin uddannelse: Nu laver han robotter for millioner

Kristian Grau stiftede virksomheden GRAU Engineering i Herning, der bygger specialmaskiner og robotter til blandt andet patienters genoptræning.

Kristian Grau startede virksomheden i 2011, mens han stadig var studerende.
Kristian Grau startede virksomheden i 2011, mens han stadig var studerende.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST

Robotter bliver en større og større del af menneskers hverdag, og på arbejdspladserne har de længe været med til at overtage monotome opgaver og afhjælpe mangel på arbejdskraft i industrien.

Og netop det er virksomheden Grau Engineering i Herning med til at løse, for de bygger og designer nemlig avancerede specialmaskiner og robotter.

Virksomheden har blandt andet udviklet det mekaniske i en genoptræningsmaskine, og derfor producerer de robotten i dag, fortæller direktøren, Kristian Grau.

- Hvis jeg skal forklare det simpelt, så kan den her robot blive spændt på en sengeliggende patient og dermed hjælpe med bevægelser for at genoptræne en patient, som har brug for stimulering af nervebaner eller bare få stimulereret deres led, forklarer han.

Indtil videre er omkring 20 eksemplarer af genoptræningsrobotten med navnet Robert i drift, og hver robot koster 745.000 kroner.

Her ses robotten, som skal hjælpe patienter med genoptræning.

Uddannelse er ikke afgørende

Kristian Grau var stadig studerende, da han stiftede virksomheden tilbage i 2011.

- Jeg var i mentorordning i min egen virksomhed som en del af studiet, og jeg havde så nogle spændende kunder og opgaver, som begyndte at efterspørge min tid, siger Kristian Grau.

Han tog derfor orlov fra sit studie, og han regnede med, at han ville være væk fra skolebænken i et års tid, men sådan gik det ikke.

- Her otte år efter er jeg desværre ikke kommet tilbage til studiet for at færdiggøre uddannelsen, siger direktøren.

Ifølge direktøren skal der være plads til alle, og derfor ønsker den midtjyske virksomhed at hjælpe mennesker, som ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Her skal medarbejderne ikke indgå i et specifikt team, for hvis de har en dårlig dag, så behøver de ikke at møde op, og så står produktionen heller ikke stille.

En af dem, som for nyligt har fået et flexjob hos GRAU Engineering, og som er på vej tilbage på arbejdsmarkedet, er Leif Langhoff. Han er nu alt-mulig-mand på deltid i virksomheden.

- Jeg havde mistet troen på, at jeg nogensinde kom på arbejde igen, fordi jeg forbandt arbejde med at blive målt og vejet, og det kunne jeg ikke holde til længere, men herude tager de hånd om det, fortæller Leif Langhoff.

GRAU Engineering har 11 ansatte, og havde i 2020 en bruttofortjeneste på 2,24 millioner kroner.