Fast Arbejde

Overtog familievirksomhed som 27-årig: Alexander er chef for 780 ansatte

Siden 2018 har Alexander Lerche stået i spidsen for virksomheden Selfmade ved Herning. Han har overtaget direktørstolen efter sin far, der startede Peters Resthal for 42 år siden.

9:23
En herningenser fik ideen til at købe stofrester fra fabrikker og sælge dem billigt videre. Dengang under navnet Peters Resthal, som senere blev til Stof og Stil og i dag er navnet på familievirksomheden Selfmade.

Helt fra begyndelsen i 1980 har det handlet om stof i metermål, og også i dag er der tusindvis af forskellige stofruller på lageret hos Selfmade i Birk, øst for Herning.

Virksomheden sælger produkter til kreative mennesker, og især stof, garn og symønstre bliver solgt i stor stil - ikke kun i Danmark, men også i Tyskland, Norge, Sverige og Østrig. Selfmade har 31 fysiske butikker, 13 netbutikker og 780 ansatte.

I spidsen for det hele sidder 30-årige Alexander Lerche. Han overtog direktørposten efter sin far, Peter Lerche, i 2018.

- Før det har jeg været med i bestyrelsen siden jeg var 18 år, hvor jeg kom godt ind under huden på det hele. Vi har diskuteret virksomheden til samtlige familiefrokoster gennem hele mit liv, så jeg føler, jeg har kendt den som min egen bukselomme siden tidernes morgen. Jeg er egentlig blevet loopet ind helt fra da jeg var spædbarn, siger Alexander Lerche.

Startede som Peters Resthal

I 1980 startede Peter Lerche Peters Resthal i Tjørring. I sin varevogn kørte han rundt og opkøbte tonsvis af stofruller fra fabrikker, konkursboer og tvangsauktioner.

- Min far satte metervarerne til salg til rigtig billige penge, og så fik vi bare så meget trafik ind. Dengang havde vi kunder helt fra Sjælland, der kom kørende til Tjørring for at handle metervarer ind til deres syprojekter, siger Alexander Lerche.

Den første butik slog dørene op for mere end 40 år siden.
Den første butik slog dørene op for mere end 40 år siden.
Foto: Privatfoto

Siden har Herning-virksomheden skiftet navn til Stof & Stil og i 2022 blev navnet Selfmade.

Peter Lerche og hans hustru Marianne Lerche sidder stadig med i bestyrelsen, men det er Alexander Lerche, der sammen med sin storesøster og storebror ejer Selfmade.

Genvej til direktørstolen

Det er de færreste, der sidder i en bestyrelse for en stor virksomhed som 18-årig eller bliver direktør for knap 800 medarbejdere som 27-årig. Men begge dele er en realitet for Alexander Lerche.

- Jeg er virkelig privilegeret, og jeg har da helt sikkert på nogle områder sprunget over, hvor gærdet var lavest, for det er ikke alle, der får sådan en ’fastlane’ hen til en direktørposition. Jeg har heldigvis meget støtte hjemmefra, og der er stadig en hel del, hvor min familie og jeg træffer beslutninger sammen.

Postordre i mange år været en del af forretningsmodellen.
Postordre i mange år været en del af forretningsmodellen.
Foto: Privatfoto

De største udfordringer den unge direktør har stået overfor er corona-nedlukningerne og så navneskiftet.

- Det har været en ordentlig mundfuld at skulle håndtere, og der er meget at navigere i, og det giver nogle gange ondt i maven. Men jeg tror, at hvis vi i familien diskuterer de udfordringer, der er, og træffer nogle fælles beslutninger, så er det ikke det værste, at jeg er den, der selv skal løbe med stafetten, siger Alexander Lerche.

Han forventer, at navneskiftet kommer til at tage tre år, og det først er dér, at han og medarbejderne føler sig som Selfmade.