Troen vakler i KD: - Vi skal overveje, om det er det her, vi vil satse på

Flere medlemmer af Kristendemokraterne sår tvivl om, hvorvidt partiet fortsat skal satse på at få en plads i Folketinget.

1:55
Marianne Karlsmose (KD) synes partiet skal overveje, om landspolitik fortsat skal prioriteres.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup
Opdatering

RETTELSE

TV MIDTVEST har fejlagtigt beskrevet kandidater fra Kristendemokraterne som tidligere folketingskandidater. Det er ikke korrekt, da begge stadig er opstillede kandidater. Vi beklager fejlen.

    Kristendemokraterne fik onsdag aften en sejr, der dog blev overskygget af et nederlag.

    Partiets vælgeropbakning blev fordoblet siden sidste valg, men alligevel var Kristendemokraterne stadig 190 stemmer fra at få det vestjyske kredsmandat, der ville have sikret dem en plads i Folketinget. 

    Nu bliver der inden for partiet rejst tvivl om, hvorvidt KD fortsat skal satse på at gøre sig gældende landspolitisk.

    - Vi skal give det noget eftertanke, om det er tiden værd og overveje, om det er det her, vi vil satse på. Får vi noget ud af at lægge et stykke arbejde her?, spørger Marianne Karlsmose, der er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Kristendemokraterne.

    Det er 14 år siden Kristendemokraterne sidst sad i Folketinget. En af dem, der længe har været med i kampen for et kristendemokratisk comeback er Jens Kristian Mølby Nielsen, som har været opstillet ved tre ud af de seneste fem valg. Ligesom Marianne Karlsmose mener han, at Kristendemokraterne skal overveje, hvordan fremtiden skal se ud.

    - Denne gang var der Esben Lunde Larsens stemmer i vest at kæmpe for, og vi fik støtte af nogle erhvervsfolk i området. Hvad der skal ske næste gang, ved jeg ikke, men der skal et eller andet til, hvis jeg skal tro på, at vi kan komme over spærregrænsen og genrejse partiet, siger Jens Kristian Mølby Nielsen.

    Jens Kristian Mølby Nielsen (KD) har stillet op for partiet ved tre af de sidste fem valg.
    Jens Kristian Mølby Nielsen (KD) har stillet op for partiet ved tre af de sidste fem valg.
    Foto: Lasse Hagelund Uttrup

    Der er brug for nye folk

    Over de seneste 14 år er mere end 200.000 stemmer på Kristendemokraterne gået tabt, fordi partiet ikke er nået over spærregrænsen. Men nogle steder i partiet er der stadig optisme at spore. 

    - Hvis vi giver op nu, hvor vi er mere end fordoblet, er det et forkert sted at stoppe, siger Kristendemokraternes storkredsformand i Vestjylland, Ernst Skipper.

    Men skal Kristendemokraterne fortsætte, skal der nye kræfter til, lyder det fra den tidligere partiformand Marianne Karlsmose. 

    - Hvis folk melder sig ind i partiet og lægger et stykke arbejde i det, så kan det lade sig gøre. Men med de folk vi er og med den tid, vi har brugt på det, så har jeg svært ved at se, at vi skal kunne løfte det én gang til. Vi har brug for ekstra ressourcer i hvert fald, siger hun.

    Hun nævner partiets nye fungerende formand Isabella Arendt som et vigtigt pust af frisk luft, der har været med til at trække partiet ud af støvet. Hvis den form for positive udvikling kan fortsættes, så kan Marianne Karlsmose godt se endnu et folketingsvalg for sig.

    - Hvis det er muligt at lave en ny start med flere nye kræfter, som kan tænke fremadrettet, så vil der være noget at bygge på, siger hun.

    Kristendemokraterne har på landsplan ni byrådsmedlemmer samt et enkelt regionsrådsmedlem. 

    Ernst Skipper (KD) synes det er forkert at stoppe, når vælgeropbakningen er fordoblet.
    Ernst Skipper (KD) synes det er forkert at stoppe, når vælgeropbakningen er fordoblet.
    Foto: Lasse Hagelund Uttrup