Valg i USA: - Jeg får stadig kuldegysninger, når jeg tænker på det
Tidligere udenrigsminister Kristian Jensen følger det amerikanske præsidentvalg tæt fra Washington D.C. Han håber på en Harris-sejr, men forbereder sig på uroligheder.
Kristian Jensen stod midt i New York, da det amerikanske præsidentvalg blev afgjort i 2008.
- Jeg får stadig kuldegysninger, når jeg tænker på det. Et jubelbrøl rullede hen over hele pladsen, fortæller den tidligere udenrigsminister for Venstre.
Dengang blev Barack Obama valgt som USA's første sorte præsident.
I dag følger han valget fra hovedstaden, Washington D.C., hvor han håber, at Kamala Harris bliver USA's første kvindelige præsident.
- Man hører ofte, at ”det her valg er det vigtigste nogensinde”. Og ja. Der er meget på spil, lyder det.
Masser af følelser i spil
Kristian Jensen har i mange år været i Folketinget, valgt i Midt- og Vestjylland. Og selvom hans politiske karriere er lagt bag ham, så er hans engagement i udenrigspolitik bestemt ikke blevet mindre.
Som direktør i Green Power Denmark er han sammen med en gruppe på 30 personer i USA for at følge præsidentvalget.
- Der er masser af følelser i spil. Det betyder rigtig meget, lyder det.
Han tror ikke, at man kan ændre vedvarende energis fremgang uanset hvem der vinder, fordi den er så billig.
Ikke desto mindre er han bekymret for, om Donald Trump som præsident kan gøre det sværere, fordi han vil fremme fossil energi og give svære betingelser for fx Vestas.
Forbereder sig på uroligheder
Ligesom for 16 år siden håber Kristian Jensen på, at demokraterne tager sejren. Men situationen i år er alligevel anderledes af to grunde.
- Dengang var Obama så stor en favorit, at man havde tid til at forberede sig på resultatet. Men i år er det så tæt, at der ingen klar favorit er.
Og så er han bekymret for, hvad der sker, hvis Harris vinder og valgsejren ikke respekteres. Han oplever, at man i Washington D.C. lige nu forbereder sig på uroligheder, så noget tilsvarende stormløbet på Kongressen ikke gentager sig.
Kristian Jensen kommer til at følge resultatet af præsidentvalget i USA's hovedstad med 100 andre danskere med interesse i international politik.
Alle er de rejst afsted for at være med på første parket, når der skrives verdenshistorie.