Haven ved Havet

Geniale tricks: Sådan holder dine grøntsager hele vinteren

Mange ærgrer sig over, at grøntsagerne fra køkkenhaven holder sig ganske kort tid, når de er høstet. Det problem har Henny Mortensen en løsning på.

Kogekone Henny Mortensen klar til at sylte tomater sammen med journalist Sofie Kyed.
Kogekone Henny Mortensen klar til at sylte tomater sammen med journalist Sofie Kyed.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Uanset om man kan lide syltede ting eller ej, så har syltning en stor fordel, for de grøntsager, man høster fra køkkenhaven, får et længere liv, da de kan holde sig i meget lang tid ved syltning.

- Hvis det står mørkt og køligt, så kan det holde i årevis, fortæller Henny Mortensen, og hun ved, hvad hun taler om.

Hun er med til at stå for maden på Stenbjerg Kro midt i Nationalpark Thy, og den garvede kogekone har syltet, siden hun var barn. 

At sylte eller henkoge var en nødvendighed at gøre i barndomshjemmet for at spare penge.

Giver særpræg

I dag er syltningen med til at give maden på Stenbjerg Kro sit eget særpræg.

- Hvis man skal lave noget andet mad, som man ikke lige kan få i butikkerne magen til, så er man nødt til at sætte sit eget præg på det, siger Henny Mortensen, mens hun er i færd med at sylte tomater i kroens køkken.

Opskrifter er ikke noget Henny følger så nøje.

- Det at følge en opskrift kan være lidt svært. Jeg smager mig frem. Det er den nemmeste måde at gøre noget på, og ingenting skal være uforsøgt, siger hun.

Når man sylter, er det vigtigt, at glassene til opbevaring er helt sterile. Her støder vi allerede på Hennys første trick. Hun bruger smagløs vodka til at få dem helt rene.

- Og der er aldrig nogen, der har taget skade af lidt vodka, vel?

Vend det på hovedet

Når tomater for eksempel er kommet i glasset og er klar til, at låget kan komme på, kan de have en tendens til at flyde ovenpå væsken, og det må de ikke. Også her har Henny selvfølgelig et godt råd: Hun putter en ren sten ovenpå tomaterne, så de ikke flyder ovenpå.

- Det er også noget, jeg har lært fra gammel tid, fortæller Henny Mortensen.

Det er vigtigt at få prikket hul i tomaterne, så marinaden kan trænge ind,  ellers skal de stå for lang tid, inden de kommer til at smage af noget.
Det er vigtigt at få prikket hul i tomaterne, så marinaden kan trænge ind,  ellers skal de stå for lang tid, inden de kommer til at smage af noget.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Mens det endnu er varmt, så gælder det om at få hældt det henkogte i glas og få lukket med låg.

- Så er bakterierne væk, og der er heller ikke plads til ilt hernede i glasset, siger Henny Mortensen, mens hun demonstrerer det i kro-køkkenet.

Og hvordan ved man så, om glasset er helt lukket og tæt efterfølgende?

Det har Henny selvfølgelig også svaret på.

- Man sætter film mellem låget og glasset, sætter det på en bakke og vender det på hovedet, til det bliver koldt.

- Så ved jeg, om glasset er utæt, og så ved jeg, at alt er ved låget, så der ikke er plads til, at der kommer luft ind, siger hun.

Reusltatet af dagens syltning på Stenbjerg Kro.
Reusltatet af dagens syltning på Stenbjerg Kro.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Efter cirka tre uger er det syltede klar til at spise. 

På den måde har man grøntsager fra sin køkkenhave til hele vinteren, hvis man sparer lidt på det. Og så er der en fordel ved selv at have lavet det.

- Du ved hvad du putter i, og du kan sætte dit eget præg på det og få det til at smage anderledes, end det man kan købe, fortæller Henny Mortensen efter næsten tre timers syltning.

Historien er en del af tv-serien: Haven Ved Havet.

Her forsøger TV MIDTVESTs journalist, Sofie Kyed, at blive selvforsynende med grøntsager i løbet af et år, på trods af at hun kun bor 900 meter fra havet i Klitmøller, hvor der er meget sandet jord.