Afghanske Jamil frygter for familie og venners liv: - Der findes ingen ord
Jamil Belal flygtede for 21 år siden fra Afghanistan til Danmark. I dag har han svært ved at forstå, at landet og befolkningens sikkerhed igen er i Talibans hænder.
Verdens øjne er lige nu rettet mod Afghanistan. Det samme er Jamil Belals blik. For 5000 kilometer fra hans hjem i Herning udspiller sig et mareridt i det land, han engang kaldte sit hjemland.
- Afghanistan er tilbage i samme situation som for 20 år siden. Der er ingen sikkerhed, der er drab og massakrer og civile, der dør. Befolkningen lider under et politisk spil. Der har aldrig været fred i Afghanistan i den tid, jeg har levet, siger han.
For 21 år siden kom den dengang 21-årige Jamil Belal til Danmark som afghansk flygtning.
I dag betragter han Danmark som sit hjemland, han har rødbedefarvet pas og lever, arbejder og bor sammen med sin familie i det midtjyske. Og fra det flotte showroom fyldt med blankpolerede biler til salg i hans brugtvognsforhandler i Herning er der mere end almindeligt langt til de scener, der lige nu udspiller sig i Afghanistan.
Men i disse dage er hjertet og tankerne tilbage hos del den af familien og vennerne, der nu de facto lever i et islamistisk, Taliban-styret land.
- Man kan ikke undgå at blive ked af det, når man tænker på sin familie. Vi kan ikke sove, tænke eller koncentrere os. Deres fremtid er kulsort, og de ved ikke, hvad de skal gøre. Skal de flygte, og hvor skal de så flygte hen?, spørger han.
Kritiserer ”hjælpen” til befolkningen
Siden de sene 1970'ere har Afghanistan lidt under vedvarende og brutale borgerkrige med udenlandsk indblanding. I 1979 med den sovjetiske invasion, og i 2001 gik USA ind i landet og afsatte Taliban-regeringen. I 2002 bakkede Danmark op om missionen – og siden har cirka 12.000 danske soldater været udsendt til landet. Flere har været udsendt flere gange. Det betyder, at Danmark har haft omkring 21.000 udsendelser til Afghanistan siden 2002.
- Man gik ind i Afghanistan for at hjælpe det afghanske folk. Men efter 20 år står befolkningen nu i en værre situation i dag. Og derfor spørger jeg verdens ledere og politikere, som har indflydelse på verdenssituationen, hvordan man på 20 år ikke kunne fjerne Taliban. På otte dage overtager de hele landet. Betyder det, at en gruppe mennesker er stærkere end hele verden tilsammen? Det nægter jeg at tro, lyder det fra Jamil Belal.
Efter 20 år i landet besluttede den amerikanske præsident, Joe Biden, i april, at de amerikanske soldater senest den 11. september i år - på 20-årsdagen for terrorangrebet mod blandt andet World Trade Center i USA – skulle være ude af Afghanistan.
Derefter begyndte en kontrolleret tilbagetrækning af de resterende styrker. Håbet var, at den afghanske hær nu var rustet til selv at stå imod Talibans styrker.
Men den 15. august 2021 fik Taliban igen kontrollen over hele Afghanistan efter en kraftig offensiv fra maj til august, som sluttede med, at Taliban søndag indtog Kabul og præsident Ashraf Ghani flygtede ud af landet.
Tilbage står et afghansk folk i dyb krise. Et folk, der ifølge Jamil Belal allerede har gået så grueligt meget igennem og nu igen kigger ind i et uvis fremtid.
- Krig kommer ikke med andet end ødelæggelse, drab og tab af menneskeliv. Der findes ingen ord. Jeg kan ikke beskrive, hvordan jeg har det som menneske og føler for de mennesker, der lever dernede. De lever i en situation, hvor de ikke engang ved, hvad der kommer til at ske med dem i morgen.
Han håber nu, at hans venner og familie har råd og mulighed for at flygte ud af landet på et tidspunkt.
- Men det er bare ikke alle, der har den mulighed, slutter han.