Danmarks eneste kulturhotel ligger i Herning: Nu har de første gæster tjekket ind
Hotellet er vokset ud af Herning Højskole, og de gamle elevværelser er blevet til hotelværelser, og nu har de første besøgende sovet på værelserne.
Den ikoniske bygning fra 1961, som engang var en højskole, er nu renoveret og blevet til et kulturhotel.
Det nye hotel har fået navnet Højhuset, og bygningen har været igennem en stor renovering.
- Projektet, fra det blev sat i søen for fire år side, til vi står her nu, har kostet lige så meget som at bygge nyt hotel, fortæller Maja Füchsel, der er direktør for kulturhotellet Højhuset, der ligger ved Herning.
Alt er ført tilbage til den oprindelige stil.
- En del af det smukke ved recycling er jo også at give bygninger nyt liv. Det kan godt være, det har kostet det samme som at bygge et helt nyt, men vi kunne ikke bygge sjælen, som er i den her bygning, og den er altså mere værd, siger direktøren.
Højhuset er et kulturhotel
Ifølge direktøren er Højhuset så vidt vides Danmarks eneste kulturhotel, for det er et begreb, som Maja Füchsel selv fandt på.
- At være et kulturhotel er at have en historie man skal formidle samtidig med, at man bare er et hotel. Vi tager meget seriøst at repræsentere den tid, der har været herude, og den kultur der har været. Det er både arkitektonisk, men også ånden og hjertet som har været i huset, siger direktøren.
De første gæster, som fik nøgler udleveret, var sportschefer fra superligaklubberne, som var på kursus i byen.
De fik fornøjelse af at indtage de tidligere elevværelser - nu som helt nye hotelværelser.
- Man kan godt dufte, det er nymalet. Jeg har selv gået på højskole, og så bare det at komme ind i lokaler, som engang har huset en højskole, det sætter nogle gode minder i gang hos mig, fortæller Christian Engell, der er kursusleder hos DoubleYou.
Hotellet har i alt 88 værelser. Mange af dem er på seks kvadratmeter, og hvor der så er fælles toilet og bad på gangen.
Økonomisk succes er ikke alene en succes
Herning Højskole husede i sin tid også kunstnere, som kunne bo gratis i toplejligheden, mens de lavede kunst, som højskolens elever kunne følge med i.
En af dem var kunstneren Sergei Sviatchenko, som var på besøg i Danmark som kulturdiplomat fra Sovjetunionen i 1990, hvor han boede i Ukraine.
- Jeg kom til skolen og oplevede den her unikke bevægelse med højskole, fortæller Sergei Sviatchenko.
Opholdet for 32 år siden blev definerende for hans liv. Hans familie stødte nemlig til ham, og familien har siden boet i Viborg.
Højhuset vil også fremover udlåne toplejligheden ud til kunstnere og forfattere.
- I forhold til andre hoteller, så er vi ikke kun drevet af en økonomisk bundlinje. Vi er ikke kun sat i verden for at skabe profit til ejerne.
- Vi er en socialøkonomisk virksomhed, som selvfølgelig skal skaffe penge til vores formål, men vi har også en socialbundlinje og en bæredygtig bundlinje, hvor vi har opsat nogle værdier, som vi gerne vil efterleve i vores drift - så alene økonomisk succes er ikke en succes for os, forklarer Maja Füchsel.
Herning Højskole lukkede på grund af økonomiske problemer i 2007, men i 2017 købte Johannes Jensen og Helle Maus Jensens Fond bygningen.
De står bag kulturhotellet Højhuset, som bliver et socialøkonomisk projekt, hvor formålet er at drive et samfundsgavnligt hus, som i et socialt miljø formidler kulturinteresser.