De har ingen motorer, men kræver alligevel diesel: Flyveklub vil give svævefly grøn start
Idémagerne håber, at deres løsning kan udbredes til hele verden.
Når de små svævefly hænger i luften er det svært at forestille sig nogen mere grøn form for transport.
Alligevel kan de lydløse fly ikke sige sig fri for at udlede CO2.
Hver gang et svævefly fra Herning Flyveklub skal trækkes i gang med den metalwire, der får luft under vingerne, bliver der brændt omkring 1,5 liter brændstof af i det dieselelektriske wirespil.
Men det skal være slut med at sende de lydløse fly i luften med hjælp fra en larmende dieselmotor. Derfor har Herning Flyveklub taget initiativ til et nyt, elektrisk wirespil, der skal sende svæveflyene i luften helt uden fossile brændstoffer.
- Det er fedt at gøre en forskel og være med til at gøre svæveflyvning endnu grønnere, forklarer Rasmus Møjbæk, der som én af fem "nørder" bidrager til udviklingen af det nye og grønne spil.
Går i bilernes fodspor
I 40 år har det dieselelektriske wirespil 'Elvira' sendt klubbens fly på vingerne, men nu erkender selv et af spillets udviklere, at tiden er moden til en grøn opgradering.
- Da svæveflyvning var i sin ungdom var det en økonomisk dyr sport. Derfor forsøgte klubberne at lave deres egne løsninger. Det har skabt en tradition for egen udvikling, siger elektroniktekniker og medlem af klubben Knud Andersen, der har en forkærlighed for spil.
Historisk set har spillene været baseret på teknologi fra bilindustrien, men i takt med, at den er blevet mere grøn, har flyveklubberne fået flere grønne muligheder.
- Det er samme retning, vi gerne vil i, opsummerer Knud Andersen.
Udviklingen af det nye spil har været undervejs i halvandet års tid, forklarer Knud Andersen.
Arbejdet er indtil videre mundet ud i den første prototype, men folkene bag det nye spil har nu brug for omkring en million kroner, hvis prototypen skal ende som et færdigudviklet wirespil.
- Vi har et håb om, at vi kan have udfaset det nuværende system om tre-fire år, forklarer Rasmus Møjbæk, der til daglig arbejder som designingeniør.
Har planer om international succes
Hvis wirespillet bliver en realitet, så har den midtjyske svæveklub planer om at dele designet med svæveklubber over hele verden for på den måde at gøre sporten mere grøn.
- Nogle dage kan man ikke falde i søvn, fordi man får en god idé, siger Rasmus Møjbæk.
Han håber, at det første fly kan blive sendt på vingerne med det nye, elektriske spil i løbet af to år.
- Vi ser det som næste generation spil, hvor vi kigger på al den teknologi, der findes i dag, forklarer Knud Andersen.
Klubben er nu i gang med at søge midler hos fonde for at finansiere udviklingen af det nye spil.