Kemohuer koster flere hundrede kroner: I dag afleverer Bolette over tusinde helt gratis

Et symaraton kastede over tusinde kemohuer af sig. Nu hjælper Bolette Pedersen kræftramte med at spare penge og bevare noget identitet.

De tusindevis af huer er pakket og klar til de kræftramte med huebehov.
De tusindevis af huer er pakket og klar til de kræftramte med huebehov.
Foto: Privatfoto

Der er sommerfugle i maven hos Bolette Pedersen, som i dag afleverer 1004 kemohuer, hun og flere frivillige har produceret til kræftramte midt- og vestjyder. 

- Hele det her med, at de kan komme videre, det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg glæder mig til, at der er nogen, der kan få glæde af det, fortæller Bolette Pedersen inden afgang mod Kræftens Bekæmpelse.

Huerne, der oprindeligt skulle til Regionshospitalet Gødstrup, kan hurtigt koste dyrt, men Bolette Pedersen og flere frivillige har til et symaraton lavet huer, så der helt gratis er flere valgmuligheder til kræftramte.

- De koster kassen, hvis man skal købe dem. Nu kan man bare tage en eller to, hvis man har lyst. To er ikke ens, så det er meget rart af have lidt forskelligt, fortæller hun.

Bolette Pedersen har selv haft kræft for seks år siden. I dag har hun sin egen stofbutik i Grønbjerg og ved, hvad en god hue skal bestå af.

- Det er et spørgsmål om materialer. Hvis du gerne vil have noget lækkert stof, skal det ikke være det billigste. Det skal gerne være kunststof, og det koster lidt. De huer, jeg har set, koster hurtigt op mod 400 kroner, forklarer hun.

2:14
TV MIDTVEST var med, da de mange kemohuer blev syet til et vaskeægte symaraton tilbage i juli.
Foto: Andrea Marie Marschall, TV MIDTVEST

Og huerne har betydning for de kræftramte. Det er ikke bare en brugsgenstand, der hjælper med at holde varmen om ørerne.

- For os kvinder er håret et smykke. Der ligger noget identitet i det. Så vi har lavet nogle huer med mange farver, hvis man vil skille sig ud, og så er der nogle lidt mere neutrale, hvis man føler for det, siger Bolette Pedersen.

Hun understreger med et smil, at der er også nogle til mændene, hvis de skulle have lyst til det.

Den oprindelige plan var for omfattende

Egentligt skulle huerne efter planen direkte til Regionshospitalet Gødstrup, men den plan holdt ikke vand, da opgaven så ville være lidt for omfattende.

- Hvis vi selv skulle stå for det, skulle hver enkelt hue pakkes ind i plastik, og det havde vi ikke ressourcerne til, fortæller Bolette Pedersen.

Den nye plan betyder, at Kræftens Bekæmpelse i Herning kommer til at stå for udleveringen af huerne.

Ønsker man huerne på hospitalet, hjælper de gerne med det, oplyser Bolette Pedersen, der planlægger at lave huer til kræftramte børn på et senere tidspunkt.